Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on ilmoittanut, että hän jäävää itsensä presidentti Donald Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjaan liittyvästä tutkinnasta.
Sessions on ollut kovassa poliittisessa paineessa, kun kävi ilmi, että hän oli tavannut ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja kahdesti Venäjän Washingtonin-suurlähettilään.
Sessions keskusteli Venäjän Kisljakin kanssa kahdesti
Vuosi 2016
-28. helmikuuta: Yhdysvaltain nykyisestä oikeusministeristä Jeff Sessionsista tulee ensimmäinen senaattori, joka tukee Donald Trumpia Yhdysvaltain presidentiksi.
-14. kesäkuuta: Demokraattien kansallinen komitea syyttää venäläishakkereita puolueen hakkeroinnista.
-18. heinäkuuta tienoilla: Venäjän suurlähettiläs Sergei Kisljak ja Sessions keskustelevat keskenään.
-22. heinäkuuta: Wikileaks julkaisee 20 000 sähköpostia, jotka on lähettänyt tai vastaanottanut demokraattisen puolueen kansallisen komitean edustaja.
-25. heinäkuuta: FBI ilmoittaa aloittaneensa tutkinnan epäillystä hakkeroinnista.
-27. heinäkuuta: Trump sanoo lehdistötilaisuudessa Venäjälle, että toivoo maan "löytävän puuttuvat 30000 sähköpostia".
-05. syyskuuta: Presidentti Barack Obama tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja käskee Venäjää lopettamaan hakkeroinnin.
-08. syyskuuta: Sessions tapaa jälleen Kisljakin.
-07. lokakuuta: Obaman hallinto syyttää Venäjän hallitusta USA:n vaaleihin sekaantumisesta.
-08. marraskuuta: Trump voittaa presidentinvaalit.
-Joulukuun alku: USA:n tiedusteluviranomaiset tulevat siihen lopputulokseen, että Venäjä oli demokraatteihin kohdistuneen hakkeroinnin taustalla ja hakkeroinnilla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin.
-29. joulukuuta: Obama määrää pakotteita Venäjälle yrityksestä vaikuttaa vaaleihin.
-Suunnilleen samoihin aikoihin: Trumpin myöhemmin kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi valitsema Michael Flynn keskustelee pakotteista Kisljakin kanssa.
Vuosi 2017
-10. tammikuuta: Sessions sanoo kongressin kuulemisessa, ettei ole ollut yhteyksissä venäläisten kanssa Trumpin kampanjaan liittyen.
-08. helmikuuta: Session vahvistetaan oikeusministeriksi.
-13. helmikuuta: Flynn eroaa kansallisen turvallisuuden neuvonantajan pestistä jäätyään kiinni siitä, että oli valehdellut yhteyksistään Venäjään ja pimittänyt tietoa muun muassa varapresidentti Mike Penceltä.
-01. maaliskuuta: Washington Post -lehti kertoo, että Sessions on tavannut Kisljakin kahdesti.
-Myöhemmin samana päivänä: Session sanoo, ettei ikinä tavannut ketään Venäjän viranomaista keskustellakseni kampanjaan liittyvistä asioista.
Session ei kertonut näistä tapaamista senaatille, kun hän oli senaatin kuultavana ennen nimittämistään oikeusministeriksi.
– Sääntöjä arvioidessa minusta tuntuu, ettei minun pitäisi olla mukaan tutkinnassa, joka koskee kampanjaa, jossa minulla oli rooli, Sessions sanoi torstaina paikallista aikaa.
Trump: Täysi luottamus Sessionsiin
Presidentti Trump ilmoitti eilen, että hänellä on täysi luottamus Sessionsiin. Trump vastasi toimittajien kysymyksiin vieraillessaan lentotukialuksella Newport Newsin kaupungissa Virginian osavaltiossa.
Trump sanoi myös, ettei Sessionsin hänen mielestään pidä jäävätä itseään liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n tutkinnasta, jossa selvitetään Venäjän oletettua sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Jääväämisen puolesta puhui kuitenkin jopa edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy.
Demokraattien riveistä on vaadittu puolestaan Sessionsin eroa, koska tämä ei tuonut tapaamisia esille kongressin kuulemisessa, jossa häneltä kysyttiin mahdollisista yhteyksistä presidentti Trumpin kampanjan ja Venäjän edustajien välillä.
– Valehdeltuaan kongressille yhteyksistään venäläisiin oikeusministerin on erottava, vaati edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi.
Erovaatimuksiin yhtyi myös senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer.
– Oikeusministeriön pitäisi olla arvostelun yläpuolella. Maan edun kannalta oikeusministeri Sessionsin pitäisi erota, Schumer sanoi.
Presidentti Trump syytti myöhemmin torstaina demokraatteja "totaalisesta noitavainosta" Sessionsin kohtaan.
– Jeff Sessions on rehellinen mies, Trump sanoi tiedotteessa, jossa hän syytti demokraatteja "otteensa menettämisestä todellisuudesta".
Trumpin mukaan oikeusministeri olisi voinut ilmaista vastauksensa kongressin kuulemisessa hieman tarkemmin, mutta kyse Trumpin mukaan on selvää, ettei Sessions tahallaan vastannut harhaanjohtavasti.
Presidentin mukaan oikea tarina on "salaiseksi luokitellun tiedon ja muun tiedon laittomat vuodot".
Valkoinen talo vahvisti tapaamisen
Valkoinen talo on vahvistanut, että Sessions tapasi Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin Washingtonissa viime vuonna. Tuolloin Sessions toimi sekä senaattorina että Trumpin kampanjan ulkopoliittisena neuvonantajana. Valkoinen talo kuitenkin sanoi, ettei Sessions tehnyt mitään väärää ja leimasi tiedon demokraattien kannattajien hyökkäykseksi asettuen Sessionsin tueksi.
Sessions on kiistänyt tavanneensa ketään Venäjän viranomaista keskustellakseen Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan liittyvistä asioista.
Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjällä ei ole tietoa Sessionsin ja suurlähettiläs Kisljakin tapaamisista ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Toisaalta hän sanoi, että tuon kaltaiset tapaamiset ovat suurlähettilään työssä rutiinia.
Trumpin hallinnossa kansallisen turvallisuuden neuvonantajana toiminut Michael Flynn erosi tehtävästään viime kuussa sen jälkeen, kun kävi ilmi, että hän oli salannut keskustelleensa Venäjän suurlähettilään kanssa maahan kohdistuvista sanktioista. Keskustelu käytiin ennen kuin Flynn aloitti kansallisen turvallisuuden neuvonantajana.