Kansliapäällikkö kertoi presidentin pidättäneen sotilasapua demokraatteihin kohdistuvaa tutkintaa vastaan, mutta perui sanojaan muutamaa tuntia myöhemmin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yritti saada Ukrainalta poliittista hyötyä sotilasapua vastaan, vahvistaa Valkoisen talon virkaa tekevä kansliapäällikkö Mick Mulvaney.
Mulvaneyn mukaan Trump oli heinäkuussa pidättänyt sotilasapua ja yrittänyt täten saada Ukrainaa tutkimaan väitteitä, joiden mukaan demokraattipuolueen kansallinen komitea (DNC) olisi piilottanut tietokoneserverin Ukrainaan.
Väitettä siitä, että DNC olisi piilottanut serverin Ukrainaan, on pidetty laajalti perusteettomana
"Ehdottomasti. Näin se oli"
Väitteiden mukaan serveri linkittyisi syytöksiin siitä, että Venäjän vaalivaikuttaminen olisi auttanut Trumpia voittamaan vuoden 2016 presidentinvaalit.
Mulvaney kertoi, ettei Trump halunnut lähettää lähes 400 miljoonan dollarin sotilasapua Ukrainaan, koska maa oli syvästi korruptoitunut.
– Mainitsiko hän ohimennen myös, että korruptio liittyi DNC:n serveriin? Ehdottomasti. Siitä ei ole epäilystä, Mulvaney kertoi toimittajille.
– Näin se oli, ja siksi pidätimme rahat.
Kansliapäällikkö paikkaili pian puheitaan
Vain joitain tunteja yllättävän tunnustuksen jälkeen Mulvaney pyrki pyörtämään sanojaan.
– Haluan tehdä selväksi, ettei Ukrainalle menevän sotilasavun ja minkään 2016 vuoden presidentinvaaleihin liittyvän tutkinnan välillä ollut minkäänlaista vaihtokauppaa, hän kertoi tiedotteessa.
– Presidentti ei ikinä pyytänyt minua pidättämään rahoja siihen saakka, että ukrainalaiset tekisivät mitään serveriin liittyvää, hän jatkoi.
Lisää aiheesta: EU-suurlähettiläs vahvistaa: Donald Trump painosti Ukrainaa tutkimaan Bideniin linkittyvän yhtiön toimia
Tästä huolimatta Mulvaneyn aiempi tunnustus vaikutti tukevan Trumpin vastaiseen virkarikostutkintaan liittyviä väitteitä, joiden mukaan Trump olisi hyväksikäyttänyt asemaansa poliittisen hyödyn saamiseksi ja rikkonut vaalilakeja.
– Mulvaney kertoi juuri, että Yhdysvaltain sotilasapu Ukrainalle jäi odottamaan Ukrainan tutkintaa demokraatteihin, tviittasi Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff.
– Asiat menivät juuri hyvin, hyvin pahasta paljon, paljon pahemmaksi, hän sanoi.
Demokraattien Schiff on yksi virkarikostutkinnan johtohahmoista.
Kansliapäällikkö: Ei liity Bideniin
Mulvaneyn mukaan Trump ei ollut kuitenkaan tehnyt mitään väärää. Kansliapäällikön mielestä Trumpin toimet tukivat oikeusministeriön tutkintaa Venäjän vaalivaikuttamissyytöksien lähteisiin.
Kansliapäällikkö myös kiisti Trumpin liittäneen sotilastukia entiseen varapresidenttiin Joe Bideniin liittyvään tutkintaan, joka on yksi demokraattien pääasiallisista syytöksistä Trumpia vastaan.
Torstaina sateli syytöksiä
Mulvaneyn möläytykset ovat jatkoa dramaattiselle torstaille. Aiemmin päivällä Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland heitti bensaa virkarikostutkinnan liekkeihin.
Sondlandin mukaan Trump yritti puskea Ukrainaa tutkimaan paikallista yhtiötä, johon ex-varapresidentti Biden ja tämän poika kytkeytyvät. Lisäksi Trump otti neuvotteluihin mukaan oman lakimiehensä, jotta pystyisi edistämään asiaa.
Sondlandin mukaan hän oli "pettynyt", että Trump otti yksityisen asianajajansa Rudy Giulianin mukaan Ukrainaan liittyviin neuvotteluihin, kertoo sanomalehti New York Times. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ulkosuhteet tulisi hoitaa vain ulkoministeriön ja sen diplomaattien kautta.
New York Times kirjoittaa Sondlandin ymmärtäneen omien sanojensa mukaan vasta myöhemmin, että tällä Trump pyrki mahdollisesti vaikuttamaan Yhdysvaltain ensi vuoden presidentinvaaleihin.
– Herra Giuliani painotti, että Trump haluaisi julkisen lausunnon Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä siitä, että Ukraina on sitoutunut tutkimaan korruption vastaisia toimia, Sondland sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Lue lisää: Trumpin virkarikostutkinta väritti demokraattiehdokkaiden tv-väittelyä – "Tämän miehen ei sallita rikkoa lakia toistuvasti"
Sondlandia yritettiin ensin estää todistamasta
Sondland kertoi asiasta Trumpin virkarikostutkintaa koskevassa kuulemisessa. Valkoinen talo yritti ensin estää Sondlandia todistamasta Trumpia vastaan.
Trumpin vastainen virkarikostutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.
Sondlandin lisäksi esimerkiksi Trumpin asianajajan luottomiehet on haastettu todistajiksi virkarikostutkinnassa, jonka demokraatit ovat käynnistäneet.
Giulianiin kytköksissä olevat liikemiehet pidätettiin viikko sitten lentokentällä Virginiassa, kun nämä olivat poistumassa maasta. Asiasta kertoi syyttäjä Geoffrey Berman.