Trumpia vastaan alkoi uusi oikeudenkäynti – todistaja: "Olen täällä koska Donald Trump raiskasi minut"

Yhdysvaltalainen kirjailija-toimittaja E. Jean Carroll todisti paikallista aikaa keskiviikkona oikeudessa New Yorkissa, että Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump raiskasi hänet 1990-luvun puolivälissä.

Oikeudenkäynti Trumpia vastaan alkoi tiistaina. Häntä syytetään seksuaaliväkivallan lisäksi kunnianloukkauksesta. Trump on kiistänyt syytteet.

Carroll kertoo väitetyn seksuaaliväkivallan saaneen hänet tuntemaan häpeää ja ettei hän pystynyt sen jälkeen solmimaan romanttisia suhteita.

– Olen täällä koska Donald Trump raiskasi minut, Carroll sanoi oikeudessa.

Carroll haastoi Trumpin oikeuteen viime vuoden lopulla. 79-vuotiaan Carrollin mukaan Trump, 76, käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen New Yorkissa Bergdorf Goodman -luksustavaratalon pukuhuoneessa 1990-luvun puolivälissä.

Carroll syyttää Trumpia myös kunnianloukkauksesta sen jälkeen, kun toimittaja puhui julkisesti kokemuksistaan vuosia myöhemmin. Trump on toistuvasti kiistänyt väitteet.

Kyseessä on toinen Trumpia vastaan käynnissä oleva oikeustapaus. Aiemmin huhtikuussa Trumpille luettiin 34 syytekohtaa yritystietojen väärentämisestä. Rikossyytteet liittyvät kolmeen tapaukseen ja "hyssyttelymaksuihin", jotka edelsivät vuoden 2016 presidentinvaaleja. Trumpista tuli täten ensimmäinen istuva tai entinen Yhdysvaltain presidentti, jota vastaan on nostettu rikossyytteitä. Varsinainen oikeudenkäynti tapauksessa käydään aikaisintaan kuukausien päästä.

Trump pyrkii republikaanien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleissa.

"Pelkäsin Donald Trumpia"

Keskiviikon oikeudenkäynnissä Elle-lehden entinen kolumnisti kertoi valamiehistölle 1990-luvun tapahtumaketjusta tavaratalossa. Carrollin mukaan kohtaaminen Trumpin kanssa muuttui nopeasti väkivaltaiseksi.

Carroll kertoi, että Trumpin kysyttyä leikkimielisesti neuvoja naisten alusvaatteiden ostamiseen lahjaksi Trump työnsi hänet vasten pukuhuoneen seinään.

– Hänen koko painonsa oli rintaani vasten. Hän veti sukkahousuni alas. Minä työnsin häntä pois päin, Carroll kertoi todistajanaitiossa valamiehistölle.

Carroll kertoi ensimmäisen kerran syytöksistään kirjassaan, josta New York Magazine julkaisi otteen vuonna 2019. Oikeudessa häneltä kysyttiin, miksi hänellä meni yli 20 vuotta puhua asiasta julkisesti.

– Pelkäsin Donald Trumpia. Häpesin. Luulin, että se oli minun syytäni, Carroll vastasi.

Kirjailija-toimittaja nosti kanteen viime vuoden lopulla sen jälkeen kun New Yorkissa tuli voimaan laki, joka mahdollisti seksuaalisen väkivallan uhreille vuoden aikaa nostaa syytteitä vuosikymmeniä vanhoista seksuaalirikoksista.

Trump: "Oikeudenkänyti on tekaistu huijaus"

Kunnianloukkaussyytteessä on puolestaan kyse siitä, että Trump julkaisi viime vuonna omalla sosiaalisen median alustallaan Truth Socialissa päivityksen, jossa hän puhui Carrollista huijarina.

– Hän valehteli ja murskasi maineeni. Olen täällä saadakseni elämäni takaisin, Carroll sanoi keskiviikkona.

Aiemmin oikeudenkäynnissä tuomari Lewis Kaplan nuhteli entistä presidenttiä siitä, että hän kirjoitti keskiviikkona Truth Socialiin oikeudenkäynnin olevan "tekaistu huijaus" ja Carrollin asianajajan olevan "poliittinen toimija". Kaplanin mukaan kommentit olivat täysin sopimattomia ja Trumpin yrittäneen vaikuttaa valamiehistöön.

Carrollin kanteessa vaaditaan määrittelemättömiä vahingonkorvauksia "merkittävästä kivusta ja kärsimyksestä, pysyvistä henkisistä ja rahallisista haitoista, ihmisarvon ja itsetunnon menettämisestä sekä yksityiselämän loukkaamisesta". Trumpia myös vaaditaan peruuttamaan kommenttinsa.

Trump on antanut asiassa todistajanlausunnon, mutta hänen ei odoteta todistavan oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynti kestänee pari viikkoa.

Toistakymmentä naista on aiemmin syyttänyt Trumpia seksuaalisesta väärinkäytöksestä. Entinen presidentti on kiistänyt kaikki syytökset, eikä häntä vastaan ole aiemmin nostettu syytteitä tapauksista.

Lue myös:

    Uusimmat