Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin ensimmäinen budjetti esitellään tänään. Valkoisen talon mukaan vuoden 2018 budjettiehdotus sisältää suuria leikkauksia Medicaid-sairausvakuutusjärjestelmään ja muutoksia köyhyyden vastaisiin ohjelmiin.
Ehdotus sisältää 1,7 biljoonan (1700 miljardia) dollarin eli noin 1,5 biljoonan euron leikkauksia sosiaalitoimen alalle ja ohjelmiin, jotka koskettavat vähätuloisia amerikkalaisia. Leikkaukset on laskettu 10 vuoden ajalle.
Yhteensä Valkoinen talo aikoo leikata menoja 3,6 biljoonalla dollarilla, kertoo muun muassa CNBC. Esimerkiksi 272 miljardia on lähdössä pois muun muassa ruoka-avusta ja lasten sairausvakuutusohjelmista.
Leikkausten lisäksi suunnitelmissa on nostaa puolustusmenoja 54 miljardilla nykyisestä. 1,6 miljardia on varattu rajamuurin rakentamiseen.
Ehdotuksena on myös kuuden viikon perhevapaa uusille vanhemmille, mikä maksaisi 18 miljardia 10 vuoden aikana.
Trump lupasi presidenttikampanjansa aikana, ettei hän leikkaa yleisestä lakisääteisestä työeläkejärjestelmästä eikä Medicare- ja Medicaid-sairausvakuutuksista.
Medicareen ja työeläkejärjestelmään ei kosketa, Valkoisen talon budjettijohtaja Mick Mulvaney vakuuttikin maanantaina.
Sen sijaan Medicaidia on määrä leikata 800 miljardilla 10 vuoden aikana. Kongressin budjettitoimisto on aiemmin arvioinut, että vakuutuksen ulkopuolelle jäisi 10 miljoonaa ihmistä vuoteen 2026 mennessä.
Budjetti antaisi myös osavaltioille suuremman vapauden patistaa ihmisiä työntekoon.
– Emme ole yrittäneet poistaa turvaverkkoa niiltä, jotka sitä tarvitsevat, vaan saada selville onko olemassa ihmisiä, jotka eivät sitä tarvitse, ja joiden täytyy palata työvoimaan, Mulvaney sanoi.