Presidentti Donald Trumpin odotetaan huomenna esittävän budjetissaan 800 miljardin dollarin (lähes 730 miljardin euron) leikkauksia Medicaid-ohjelmaan, jolla tuetaan pienituloisten ja vammaisten terveydenhoitoa.
Leikkaus toteutettaisiin kymmenen vuoden aikana ja riippuu siitä, hyväksyykö myös senaatti edustajainhuoneessa äänestetyn uuden terveydenhoitolain. Kongressia hallitsevat republikaanit haluavat purkaa presidentti Barack Obaman aikana toteutetun sairausvakuutusuudistuksen.
Obaman uudistus laajensi sairausvakuutuksen peittoa tuntuvasti, niin että noin 11 miljoonaa aiemmin vakuuttamatonta amerikkalaista pääsi sairausvakuutuksen piiriin. Nykyisellään Medicaid kattaa yli 70 miljoonaa amerikkalaista.
Edustajainhuoneen esitys leikkaisi Medicaidin rahoitusta neljänneksellä vuoteen 2026 mennessä ja siirtäisi vastuita osavaltioille. Osavaltiot saisivat kiinteät tuet kulujen kattamiseksi, jotka ohjaisi ne karsimaan kuluja ja kattavuutta.
Yhdysvaltojen lääkäriyhdistys AMA on arvostellut esitystä kelvottomaksi, koska se veisi sairausvakuutuksen miljoonilta amerikkalaisilta. Kongressin budjettitoimisto on aiemmin arvioinut, että vakuutuksen ulkopuolelle jäisi 10 miljoonaa ihmistä vuoteen 2026 mennessä. Budjettitoimistolta odotetaan päivitettyä laskelmaa keskiviikkona.
Trumpin budjettiesityksestä on tulossa tähän mennessä tarkin kuvaus hänen suunnitelmistaan järjestellä valtion menoja ja veroja uudelleen. Hän julkisti ensimmäisiä budjettisuuntaviivoja maaliskuussa.
Washington Post -lehden mukaan esityksessä on rajuja leikkauksia sosiaali- ja kulttuurimenoihin sekä ympäristönsuojeluun, mutta merkittävää lisärahoitusta puolustusmenoihin ja rajavalvontaan.