Trumpin arvaamattomuus huolestuttaa suomalaissiskoksia – Yhdysvalloissa asuvat Anna ja Laura ovat jopa varautuneet palaamaan Suomeen

Yhdysvalloissa eletään epävarmaa välitilaa ennen presidentiksi julistetun Joe Bidenin astumista virkaansa tammikuussa. Denveriläinen Anna Bedient ja floridalainen Laura Kihlstöm toivovat hartaasti, että kaikki sujuu rauhallisesti.

Kymmenisen vuotta Yhdysvalloissa asunut Anna Bedient äänesti demokraattien Joe Bidenia vaaleissa ja oli lopputuloksesta luonnollisestikin iloinen. Häntä kuitenkin arveluttaa istuvan presidentin, republikaanien Donald Trumpin toiminta poliittisessa välitilassa.

– Bidenin valinnasta seuraavaksi presidentiksi tuli kupliva ilon tunne, joka kyllä pikkuisen on hälventynyt viime päivien aikana. Jännittää kovasti, mitä tästä vielä tulee. Mietin jo ennen vaaleja, tuleeko vallankaappaus. Sellaisia ajatuksia on kyllä edelleen.

Koulutukseltaan Bedient on sairaanhoitaja ja hän valmistuu keväällä kansanterveystieteen maisteriksi. 

Bedientin sisko Laura Kihlström on tohtorikoulutettava, joka on asunut Yhdysvalloissa 4,5 vuotta. Vaikka hänellä ei äänioikeutta olekaan, Bidenin voitto tuntui makealta. 

– Ensimmäinen tunne vaalituloksen jälkeen oli toki helpotus. Olen ollut hermostuneissa tunnelmissa, sillä täällä ollaan opiskelijaviisumilla. Kansainväliset opiskelijat ovat olleet viimeisen vuoden aikana karkotusuhan alla. Oma tutkimusaihekin on sellainen, että se on nykyisen hallinnon mielestä jokseenkin vaarallinen.

Kihlstöm opiskelee antropologiaa ja kansanterveystiedettä. Hänen tutkimusaiheitaan ovat esimerkiksi maahanmuutto, köyhyys ja rasismi Yhdysvalloissa.

– Tutkin esimerkiksi sitä, miten rasismin vaikutukset näkyvät vähemmistöjen terveydentilassa

"Minä ja lapset pääsemme turvaan, jos sellaiseen on tarve"

Siskokset varautuivat jo ennen vaaleja levottomuuksiin ja varmistivat passiensa olevan kunnossa. Tarvittaessa kummatkin ovat valmiita jopa palaamaan Suomeen.

– Jos tilanteet pahenevat, pystyy lähtemään nopeasti kotimaahan, sanoo Laura Kihlström.

– Veikkaan, että tässä on tulossa hyvin vaikeat kuukaudet tammikuun 20. päivään asti. Minulle tuo turvaa tunne, että on mahdollisuus lähteä Suomeen. Minä ja lapset pääsemme turvaan, jos sellaiseen on tarve, toteaa Anna Bedient.

Lue myös:

    Uusimmat