Trumpin herjaama "unelias Joe" Biden on aloittanut virkeästi – sata päivää presidenttinä: "Radikaali, haukkamainen – nyt on vauhtia päällä"

8:18img
Millainen ongelma on etnisten ryhmien jakautuminen Yhdysvalloissa tällä hetkellä? Myös tätä avataan Maailmanselittäjien keskustelussa. "Tilanne on räjähdysherkkä edelleen"
Julkaistu 26.04.2021 09:53

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Tänä vuonna virkaansa astuneella Yhdysvaltain presidentillä Joe Bidenilla on nyt takanaan sata päivää presidentin virkaa. MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjissä todettiin kuin yhdestä suusta, että Biden on ryhtynyt toimiin varsin virkeästi. 

– Merkittävää on se, että Biden on lähtenyt todella isolla vaihteella liikkeelle ja ottanut kantaa kaikenlaisiin Trumpin päätöksiin, jotka hänen mielestään eivät ole oikeudenmukaisia, sanoo yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson Helsingin Yliopistolta. 

Anderssonin mukaan Biden keskittyy oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvokysymyksiin myös ulkopolitiikan saralla.

– Esimerkiksi viimeisimpänä Armenian kansanmurhan tunnustaminen. Se on liike siihen suuntaan, että yhdysvaltalainen politiikka tunnistaa epäoikeudenmukaisuuksia maailmalla. Myös siirtolaisuusasiat ovat agendalla. Nopeasti ja kovalla tempolla Biden on lähtenyt liikkeelle. 

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J Penttilä muistuttaa hymähtäen Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin laukaisemasta vitsistä: Trump nimitti Joe Bidenia "sleepy Joeksi" (suom. unelias Joe”). 

– Kyllä hän nyt on herännyt. Nyt on vauhtia päällä, Penttilä naurahtaa. 

– Ensinnäkin hänellä on radikaali sisäpoliittinen agenda. Toiseksi hänellä on haukkamainen, melko aggressiivinen ulkopoliittinen agenda, Penttilä jatkaa. 

MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki huomauttaa että Biden on saanut aloittaa uransa edellisen presidentin jälkiä setvien. 

– Koronatukipaketti on varmasti toistaiseksi suurin asia mitä siellä on, mutta siellä on myös valtava määrä muita asioita. Biden lähtee yksi kerrallaan perumaan kaikkea, mitä Trump on tehnyt – esimerkkinä muuri ja kansainvälinen ilmastosopimus, Kivimäki sanoo. 

Bidenin kannatusluku on tällä hetkellä 52 prosenttia. Kivimäen mukaan tämä on kolmanneksi huonoin kannatuslukema sotien jälkeisiä presidenttejä tarkastellessa. Yhdysvalloissa on nähtävillä selkeää kahtiajakautumista demokraattien ja republikaanien välillä. 

– Vaikuttaa siltä että kansan jakautuminen on pysyvä ilmiö. Nykyaikana presidentit Yhdysvalloissa eivät saa (koko) kansansuosiota, vaan he ovat demokraattipresidenttejä tai republikaanipresidenttejä. 

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat