Tammikuussa Yhdysvaltain 41. presidenttinä aloittavan Donald Trumpin kabinetti alkaa muodostua. Tämä ehdokkaista tiedetään.
Viimeisimpänä Trump nimesi ehdokkaan Yhdysvaltain kauppaedustajaksi Jamieson Greerin. Kauppaneuvottelija edustaa presidenttiä kauppatapaamisissa- ja neuvotteluissa.
Trumpin kabinetissa viime kaudella silloisen kauppaedustajan Robert Lighthizerin alaisuudessa toiminut Greer on Huomenta Suomessa vierailleelle kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilälle tuttu henkilö.
– Olen tavannut hänet monta kertaa. Hänellä on pieni Suomi-suhdekin, sillä hänen perheessään pidetään Muumeista.
Greerin nimittämistä Penttilä pitää hyvänä uutisena.
– Hän on hyvin tiukka neuvottelija. Hän on myös tämän tariffipolitiikan arkkitehti.
Trump on sanonut määräävänsä virkavalansa vannottuaan 25 prosentin tullin kaikille Meksikosta ja Kanadasta tuleville tuotteille. Lisäksi Trump on sanonut asettavansa Kiinasta tuleville tuotteille ylimääräisen 10 prosentin tariffin muiden mahdollisten tullimaksujen päälle.
Penttilä kuitenkin huomauttaa, että Trumpin ilmoittamat tariffiukaasit ovat Trumpin ukaaseja, eivät Greerin ilmoittamia.
Lue lisää: Trump aikoo asettaa valtavat tuontitullit naapurimaille – Kiinalle vielä ylimääräinen tariffi
Valtiovarainministeriksi nousemassa varma otteinen mies
Trumpin valtiovarainministeriksi on nousemassa rahastosijoittaja Scott Bessent. Penttilä tuntee myös hänet.
– Emme ole mitään hyviä tuttuja, mutta opiskelimme yhtä aikaa Yalen yliopistossa. Hänellä oli jo silloin sellainen erittäin arvostettu imago. Muistan, että häntä pidettiin mukavana ja asioihin vakavasti suhtautuvana henkilönä.
Penttilä toteaa, että Bessent on siinä mielessä erilainen kuin muut Trumpin nimitykset, sillä hän on puhunut valtion velasta. Vaaleissa Penttilän mukaan kukaan muu ei ollut huolissaan valtion velasta.
– Hän ajaa kolmen kolmosen -ohjelmaa: kolmen prosentin kasvu, kolmen prosentin budjettialijäämä ensimmäisen kauden loppuun mennessä ja kolme miljoonaa tynnyriä öljyä lisää päivässä, Penttilä luettelee.
Bessentiä pidetään Euroopan ja maailman talouden kannalta hyvin varmaotteisena, Penttilä toteaa. Niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin suhtauduttiin myönteisesti Trumpin ehdotukseen Bessentin nostamisesta valtiovarainministeriksi.
Ei muutoksia, kun kaikkein pahin putosi pois
Penttilä pitää melko todennäköisenä, että Trumpin valitsemaan kabinettiin ei tule juurikaan tai ollenkaan muutoksia.
Muutama nimi ehdotettujen listalla on sellaisia, joista senaatissa istuvat republikaanitkaan eivät pidä, Penttilä arvioi. Liipaisimella Penttilän arvion mukaan ovat:
– Demokraateista loikannut [Robert F.] Kennedy Jr. sekä Tulsi Gabbard.
Kennedy Jr. on nousemassa terveysministeriksi ja Gabbard turvallisuuspalvelun johtajaksi.
– Mutta, kun kaikkein pahin saatiin pois, niin luulen, että nämä muut hyväksytään.
Kaikkein pahimmalla Penttilä tarkoittaa Matt Gaetzia.
Hänestä oli tarkoitus tulla oikeusministeri, mutta Gaetz päätti kohujen saattelemana jättäytyä tehtävästä. Yhdysvalloissa Gaetzin epäillään maksaneen tuhansia dollareita seksistä. Yhdysvaltain oikeus on myös tutkinut vuosia Gaetziin liittyviä syytöksiä ihmiskaupasta ja oikeudenkäytön häiritsemisestä.
Lue lisää: Trumpin nimittämä tuore oikeusministeri Matt Gaetz vetäytyy pestistään
Mediat: Trumpin hallinnon tuleva oikeusministeri Matt Gaetz maksoi tuhansia dollareita seksistä
Pommiuhkauksia ehdokkaille
BBC uutisoi keskiviikkoillalla FBI:n tietojen perusteella, että osa Donald Trumpin kabinettiehdokkaista ja hänen tulevaan hallintoonsa nimitetyistä henkilöistä on joutunut pommiuhkausten kohteeksi.
Penttilästä tilanne ei kuitenkaan ole niin hurja kuin pelättiin.
– Ennen vaaleja ajateltiin, että jos tulee niin tiukka taisto, että jompikumpi voittaa juuri ja juuri, niin sitten tulee häiriöitä, mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia.
Penttilä ei kuitenkaan kiellä sitä, etteikö tilanne olisi huolestuttava: Tuleva presidentti on joutunut jo kahden salamurhayrityksen kohteeksi, vaikkei ole vielä edes virassa, ja nyt vielä pommiuhkauksia.
Tilanteeseen tullaan varmasti puuttumaan niin demokraattien kuin republikaanien taholta, Penttilä ajattelee.
– Jottei tällainen mieliala saa laajempaa kannatusta, että tällaiset uhkailut ovat ihan okei.
Taustalla on Penttilän mukaan ainakin kaksi asiaa.
– Ihmiset ovat erillään. Ja sitten [tilanne] kertoo siitä, että on aina hulluja. Ja luulen, että tämä on enemmän tätä jälkimmäistä.