Elon Musk ei ota vastaan työtä, jota hän ei lähde tarmolla tekemään, asiantuntija uskoo.
Maailman rikkaimman ihmisen Elon Muskin tehtävä Yhdysvaltojen hallinnossa on "panna byrokratia kuriin ja hallinto kuntoon", toteaa kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä MTV Uutisille.
– Ei mikään pieni homma. Tavoitteena on voimakkaasti kasvattaa tehokkuutta ja varmasti myös vähentää väkeä, Penttilä sanoo.
Penttilä antoi arvionsa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain seuraava presidentti Donald Trump valitsi Muskin ja liikemies Vivek Ramaswamyn johtamaan yhdessä uutta tehokkaan hallinnon toimielintä, Department of Government Efficiencyä eli DOGE:a.
Trumpin mukaan DOGE:sta tulee "mahdollisesti oman aikamme Manhattan-projekti", joka oli toisen maailmansodan aikana ydinaseen kehittänyt ohjelma.
Olennaista Penttilän mukaan on, että Yhdysvallat on selvästi lähdössä verojen alentamisen ja sääntelyn purkamisen tielle. Tämä on aivan muuta kuin mitä presidentti Joe Bidenin hallinnon aikana tehtiin.
– Täyskäännös talouspolitiikkaan ja suhtautumisessa hallintoon, Penttilä sanoo.
Tesla-miljardööri Muskin nimityksen yhteydessä on nostettu esille se, että ostettuaan Twitterin vuonna 2022 on Musk vähentänyt nykyään X-nimellä tunnetun viestipalvelun henkilöstöä peräti 80 prosenttia.
Penttilä ei usko, että Yhdysvaltojen valtionhallinnossa päädytään yhtä rajuihin henkilöstöleikkauksiin.
Lue myös: Risto E. J. Penttilä: Trumpin puolustusministeriksi valittiin "Fox Newsin Risto E. J. Penttilä"
1:19Trumpin puolustusministeriksi nousemassa Fox Newsin juontaja Pete Hegseth.
"Tuskin Trump haluaa täydellistä kaaosta"
Penttilän mukaan tosiasia on, että Yhdysvaltojen hallinto on kasvanut vuosien varrella, "väkeä on vaikka kuinka paljon" eikä kokonaisuus ole "läheskään yhtä tehokas kuin Suomessa".
– Tulee merkittäviä muutoksia. Musk on historialtaan sellainen, että hän tuskin ottaa hommaa, jossa ei ryhtyisi tarmolla töihin, Penttilä sanoo.
Ongelmia voi aiheuttaa se, ettei valtion työntekijöitä voi Yhdysvalloissa yhtä yksinkertaista irtisanoa kuin yritysten palkollisia, Penttilä muistuttaa.
– Tuskin Trumpkaan kaikista puheista huolimatta haluaa täydellistä kaaosta, vaan myös saada omaa agendaansa eteenpäin, hän toteaa.
Puolitoista vuotta aikaa
Trumpin innokkaana tukijana profiloituneen Muskin valintaa tehtävään oli odotettu, mutta on jonkintasoinen yllätys, että hän joutuu jakamaan pestin Trumpin kanssa presidenttiehdokkuudesta republikaanien esivaaleissa kisanneen Ramaswamyn kanssa.
Trump kertoo odottavansa innolla, että Musk ja Ramaswamy pääsevät tekemään muutoksia liittovaltion byrokratiaan tehokkuutta silmällä pitäen ja samaan aikaan "tekemään elämän paremmaksi kaikille amerikkalaisille".
Trumpin mukaan kaksikon luotsaama virasto saa työnsä päätökseen viimeistään 4. heinäkuuta 2026.
– Pienempi hallinto, jossa on aiempaa enemmän tehokkuutta ja vähemmän byrokratiaa, tulee olemaan täydellinen lahja Amerikalle itsenäisyysjulistuksen 250-vuotispäivänä. Olen luottavainen, että he onnistuvat!
1:41Professori: Israelin sotatoimet kiihtynevät Trumpin valtaannousuun asti.