Trumpin syytöksille Kiinan sekaantumisesta vaaleihin ei toistaiseksi todisteta – maksettu liite sanomalehdessä ei riitä

1:20img
Julkaistu 27.09.2018 22:28
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Presidentti Donald Trumpin toissapäiväinen itsekehu YK:n yleiskokouksessa herätti naurua. Hänen eilinen puheensa turvallisuusneuvoston istunnossa Kiinan sekaantumisesta marraskuun välivaaleihin nostatti puolestaan kulmakarvoja.

Video yllä: Myös näin Trump on kuvaillut suhdettaan Kiinaan

Trump on hyökännyt monesti Kiinaa vastaan erityisesti kauppakysymyksissä.

Väite vaaleihin sekaantumisesta on kuitenkin uusi ulottuvuus maiden välisessä mittelössä. Tutkinnan alla olevaa Venäjän puuttumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin Trump ei istunnossa maininnut.

– Kiina on yrittänyt sekaantua tuleviin 2018 vaaleihimme marraskuussa. Hallintoani vastaan, Trump väitti istunnossa, jossa piti keskustella joukkotuhoaseiden leviämisen uhista.

Kiina kiistää syytökset.

Trump ei esittänyt todisteita väitteelleen.

"Todisteet tulevat vielä julki"

– Meillä on todisteita. Ne tulevat vielä julki, hän sanoi tiedotustilaisuudessa istunnon jälkeen. 

Trump kuitenkin nosti esiin Iowassa keskilännessä ilmestyvän Des Moines Register -päivälehden, jossa viime sunnuntaina ilmestyi kiinalaisen valtionmedian China Dailyn ostama nelisivuinen liite.

– Kiina itse asiassa sijoittaa propagandamainoksia Des Moines Registeriin ja muihin lehtiin, ja saa ne näyttämään uutisilta. Ne näyttävät pääkirjoituksilta, Trump sanoi.

Hän ei maininnut, mistä muista lehdissä kiinalaismedia on mainoksia ostanut.

Des Moines Registerin päätoimittaja Carol Hunterin mukaan ostetussa liitteessä ei ollut mitään kummallista, koska Yhdysvaltojen ja Kiinan tullinokittelua seuraavat huolestuneena myös maataloustuottajat.

"Kiinalaismainokset eivät yllätä"

– Ei yllätä, että China Daily halusi laittaa mainoksensa Des Moines Registeriin, koska Register on Iowan osavaltion suurin uutisorganisaatio, ja Kiinan tariffipolitiikka osuu kohtuuttomasti Iowan maanviljelijöihin, Hunter sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Erilaisten tahojen –  valtioista ja kunnista yrityksiin ja kaupallisiin tapahtumiin –maksamat liitteet ja mainokset ovat tavallisia sanoma- ja aikakauslehdissä. Normaalilla medialukutaidolla ne huomaa ulkopuolisten ostamaksi aineistoksi.

Varapresidentti Mike Pencen raportoidaan esittävän yksityiskohtaisia todisteita Trumpin väitteille ensi viikolla. Mikään taho Yhdysvalloissa ei ole tiettävästi esittänyt todisteita kiinan sekaantumisesta vaaleihin, esimerkiksi hakkeroimalla.

– He (Kiina) yrittävät sekaantua vaaleihimme. Emme anna tämän tapahtua, kuten emme anna myöskään venäjän tehdä niin, Trump sanoi medialle turvallisuusneuvoston istunnon jälkeen.

Trumpilta kysyttiin myös, kuinka Venäjän ja Kiinan puuttuminen vaaleihin vertautuvat toisiinsa.

– No, mielestäni se on erilaista, Turmp vastasi. 

"Ehkei Xi ole enää ystäväni"

Trumpilta kysyttiin samassa yhteydessä, kuinka syytökset Kiinan puuttumisesta vaaleihin vaikuttaa hänen ja presidentti Xi Jinpingin väleihin. Trump on kutsunut Xi’tä ystäväkseen.

– Ehkei hän enää ole (ystävä), ollakseni rehellinen.

Joidenkin arvioiden mukaan turvallisuusneuvostossa Trump puhui jälleen ohi valmistellun puheenvuoron ja ajautui sanojensa vietäväksi. 

Monien asiantuntijoiden mukaan Kiinan taloussuhteissa ulkomaailmaan on varaa avata ovia ja säännöstelyä. Kiinan myös arvioidaan käyttävän hyväkseen asemaansa väärin maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Kiinaa syytetään muun muassa teollisuusvakoilusta

Lisäksi Yhdysvallat syyttää Kiinaan muun muassa teollisuusvakoilusta ja immateriaalioikeuksien rikkomisesta.

Kiinan taloudellisen mahdin myötä Pekingin arvioidaan pyrkivän vaikuttamaan myös poliittisesti Aasiasta Afrikkaan ja Euroopasta latinalaiseen Amerikkaan.

Se muun muassa lainoittaa infrastruktuuri- ja kaivannaisteollisuushankkeita, ja pyrkii muokkaamaan asenteita niin kutsutulla pehmeällä diplomatialla.

On myös arvioita, että esimerkiksi akateemisissa piireissä ja tutkimuslaitoksissa on joitakin tutkijoita, jotka varovat sanojaan Kiinasta puhuttaessa.  

Alfaurosten mittelö

Trumpille syytökset ja tutkinta Venäjän puuttumisesta vuoden 2016 vaaleihin ovat hankalia, mahdollisesti jopa poliittisesti kohtalokkaita..

Toisin kuin Venäjä, Kiina kuitenkin haastaa Yhdysvaltojen globaalia asemaa kaikilla aloilla ja mantereilla. Valkoisen talon alfauros ja Aasian lohikäärmealfauros ottavat mittaa toisistaan keskinäisessä nollasummapelissä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat