Trumpin voitto kaikissa vaa'ankieliosavaltioissa on nyt selkeä – väläytti myös hallintonsa kokoonpanoa

20241011 AOP DONALD TRUMP
Trump on vienyt voiton kaikissa seitsemässä vaa'ankieliosavaltiossa.STELLA Pictures / ddp
Julkaistu 10.11.2024 06:30

STT

Yhdysvaltain presidentinvaalien voiton jo aiemmin viikolla varmistanut republikaani Donald Trump on ottanut voiton myös Arizonassa, kertoivat yhdysvaltalaisviestimet varhain sunnuntaina Suomen aikaa. Trump vei täten voiton kaikissa seitsemässä vaa'ankieliosavaltiossa.

Viestimien mukaan Trump saa presidentinvaaleissa kaikkiaan 312 valitsijaääntä ja demokraatti Kamala Harris 226. Voitto irtosi jo 270 valitsijaäänellä.

Kertaalleen jo Yhdysvaltain presidenttinä toimineesta Trumpista on tulossa nyt maan 47. presidentti. Trump seuraa tehtävässä demokraattipresidentti Joe Bidenia, joka voitti hänet vuoden 2020 vaaleissa.

Trump ehdittiin julistaa voittajaksi jo keskiviikkona, kun ennustettu voitto vaa'ankieliosavaltio Wisconsinissa nosti hänet yli 270 valitsijaäänen rajapyykin. Arizonan ja Wisconsinin lisäksi vaalien vaa'ankieliosavaltioita olivat Pennsylvania, Michigan, Pohjois-Carolina, Nevada ja Georgia.

Valitsijaäänten lisäksi Trump on voittamassa Harrisin myös kokonaisäänten osalta noin neljän miljoonan äänen erolla.

Edustajainhuoneen valta vielä jaossa

Republikaanit ovat jo aiemmin varmistaneet enemmistöaseman kongressin senaatissa. Demokraateilla on nyt päättyvällä kaudella ollut hienoinen enemmistö senaatissa, joten valta on menossa vaihtoon kongressin ylähuoneessa.

Edustajainhuoneen vallanjaon osalta kongressivaalien ääntenlasku on vielä kesken, joskin republikaanit näyttävät olevan sielläkin niskan päällä. Enemmistöasemaan puolue tarvitsee vähintään 218 paikkaa edustajainhuoneessa.

Päättyvällä kaudella vallan kahvassa ovat edustajainhuoneessa olleet republikaanit.

Ei Pompeota tai Haleya

Yhdysvaltain tuleva presidentti Trump ei aio kutsua ensimmäisellä kaudellaan korkea-arvoisissa tehtävissä olleita Mike Pompeota ja Nikki Haleya mukaan tulevaan hallintoonsa.

Trump kertoi asiasta Truth Social -viestipalvelussaan, mutta ei perustellut tarkemmin, miksi ei valitse heitä mukaan. Trump sanoi nauttineensa heidän kanssaan työskentelystä aiemmin ja arvostaneensa sitä.

Pompeo oli Trumpin edellisellä kaudella ulkoministerinä, kun taas Haley toimi YK-lähettiläänä. Haley haastoi myös Trumpia republikaanien esivaaleissa.

Ainakin Pompeon nimi oli ollut esillä Trumpin uuteen hallintoon liittyvien spekulaatioiden yhteydessä. Pompeo piti Trumpin kannatuspuheen republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa Milwaukeessa ja listasi puheessaan pitkän letkan Trumpin hallinnon väitettyjä saavutuksia.

Ukraina esteenä?

Heinäkuussa Pompeo muotoili suunnitelman Ukrainalle, jota Yhdysvallat on tukenut merkittävästi maan puolustautuessa Venäjän hyökkäyssodalta. Pompeon suunnitelmaan kuului lisää aseiden siirtoja Ukrainalle ja kovia Venäjän energiasektorin vastaisia toimia.

Analyytikot huomauttivat lauantaina, että Pompeon ehdotelma oli ristiriidassa Trumpin kampanjansa aikana esittämien lausuntojen kanssa.

Trump on toistuvasti uhonnut, että hän voisi lopettaa sodan Ukrainassa kautensa ensimmäisten 24 tunnin aikana. Hän on myös arvostellut Yhdysvaltain Ukrainalle tarjoamaa apua.

Trump on nimennyt tulevaan hallintoonsa tähän mennessä vasta kampanjapäällikkönsä Susie Wilesin, josta on tulossa ensimmäinen naispuolinen Valkoisen talon kansliapäällikkö.

Lue myös: Biden ja Trump tapaavat Valkoisessa talossa

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvaltain vaalit 2024