Elon Muskin lääketieteellinen teknologiayhtiö Neuralink on joutunut Yhdysvalloissa liittovaltion viranomaisten syyniin koskien koe-eläinten kohtelua.
Samaan aikaan yhtiön työntekijät ovat valittaneet, että kova työpaine ja kiire ovat aiheuttaneet koe-eläimille tarpeetonta kärsimystä ja kuolemia.
Aiheesta on kirjoittanut uutistoimisto Reuters, joka on kertonut nähneensä aiheeseen liittyviä asiakirjoja sekä haastatelleensa sisäpiirilähteitä.
Neuralink on Muskin perustama yhtiö, joka kehittää aivoimplanttia, jonka on tulevaisuudessa tarkoitus muun muassa auttaa halvaantuneita henkilöitä kävelemään uudestaan.
Lue lisää: Elon Muskin Neuralink haluaa aloittaa ihmiskokeet – palauttaako aivosiru liikuntakyvyn neliraajahalvaantuneelle?
Arviolta 1 500 eläintä on kuollut Neuralinkin eläinkokeissa. Näiden eläinten joukossa on yli 280 lammasta, sikaa ja apinaa.
Nämä luvut ovat vain arvioita, sillä yhtiö ei ole pitänyt tarkkaa kirjaa kaikista kuolleista eläimistä.
Yhdysvaltain maatalousministeriö aloitti tutkinnan jonkin aikaa sitten liittovaltion syyttäjän pyynnöstä. Uutistoimiston lähteiden mukaan tutkimuksessa tarkastellaan mahdollisia eläinsuojelurikkeitä.
Lisäksi Reuters on haastatellut yli 20 Neuralinkin työntekijää sekä nähnyt yhtiön sisäisiä asiakirjoja. Näiden tietojen valossa Musk on pyrkinyt nopeuttamaan kehitystyötä painostamalla yhtiön työntekijöitä, mikä on puolestaan johtanut hutilointiin ja epäonnistuneisiin eläinkokeisiin.
Ongelmia on aiheuttanut muun muassa se, että eläinkokeita on tehty nopeasti peräjälkeen. Aikaisemmista kokeista saadut tulokset ovat voineet vaikuttaa seuraavaan kokeeseen, joka on kuitenkin jo ehditty tehdä. Näin sama koe on jouduttu toistamaan useampaan otteeseen.
Musk on vuosien ajan esittänyt julkisuudessa optimistisia arvioita Neuralinkin tuotekehityksen edistymisestä, ja hän on tiettävästi ollut tuskastunut tutkimustyön hitauteen.
Lue lisää: Elon Musk etsii projektijohtajaa aivosirun ihmiskokeisiin
Reutersin mukaan Musk on yrittänyt hoputtaa työntekijöitään työskentelemään nopeammin muun muassa kehottamalla heitä kuvittelemaan, että heidän päänsä ympärille on kiinnitetty pommi.
Ei ole varmuutta siitä, että ministeriön tutkinta koskisi työntekijöiden esiin nostamia huolia. Aikaisemmin Neuralink on läpäissyt sille tehdyt tarkistukset.
Osa työntekijöistä on kertonut, että koe-eläinten elinolot ovat olleet ennen kuolemaa kohtalaisen hyvät.