Tuhkarokkoepidemia jyllää Euroopassa – myös Suomessa riski on todellinen: "Voi olla taskuja, joissa tauti saattaa levitä"

2:07img
Julkaistu 23.08.2018 07:09
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

THL:n erityisasiantuntijan mukaan Suomen laumasuoja toimii vielä, mutta jos tuhkarokkoa pääsee matalamman rokotussuojan alueelle, voivat tapaukset lisääntyä.

Lue myös:  WHO: Euroopassa ennätyksellisen paljon tuhkarokkotapauksia – rokotteita otetaan aiempaa vähemmän: "Emme onnistu, jos kaikki eivät osallistu"

Euroopassa taistellaan tällä hetkellä ennätysmäisten tuhkarokkoepidemioiden parissa. Pelkästään vuoden alkupuoliskolla tapauksia on ollut ympäri Eurooppaa yli 41 000. 

Vaarantaako tuhkarokon yleistyminen myös Suomen laumasuojaa?

Tauti leviää ennätysvauhtia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo, että Suomessa tuhkarokkoa ei tarvitse vielä pelätä, mutta mahdollisuus sen leviämiseen on olemassa.

– Kyllä Suomeen aina nämä Euroopan laajemmat epidemiat heijastuvat. Tänä vuonna tapauksia on ollut jo 7, kun niitä on vuodessa keskimäärin nollasta viiteen, hän kertoo.

Tällä hetkellä riehuvan epidemian syytä Kontio ei osaa arvella, mutta kertoo, että tilanteet vaativat aina vuosien kehittymisen.

– Ympäri Eurooppaa on kerääntynyt vuositolkulla ihmisiä, joita rokotesuoja ei kata. Tuhkarokko lähtee leviämään todella nopeasti tällaisten ihmisten keskuudessa ja voi tulla matkailun kautta myös Suomeen.

Suomessakin matalamman rokotuskattavuuden "taskuja"

Suomessa ongelma-alueita on erityisesti länsirannikolla.

Kun muualla Suomessa rokotekattavuus on noin 95 prosentin kantamilla, on esimerkiksi Pohjanmaalla kattavuus noin 90 prosentin pinnoilla. 

Tällaisella alueella tuhkarokkoepidemia voisi levitä räjähdysmäisesti.

– On otollinen tilaisuus, että tapauksia tulee Suomeenkin. Matalamman rokotuskattavuuden alueella voi olla taskuja, joissa tauti voisi levitä.

Tuhkarokon leviämistä ei estetä kuin rokotteella

Tuhkarokon levitessä ei huolellinen käsihygieniakaan auta. Kontion mukaan suojassa ovat ainoastaan tuhkarokon sairastaneet ja sitä vastaan rokotetut henkilöt. 

Erityisesti hän painottaa, että terveydenhuollossa, lasten parissa tai muuten taudille alttiiden henkilöiden kanssa työskentelevien tulisi ottaa rokote.

– Ketään ei voi pakottaa, mutta ei tällaisissa oloissa tietenkään voi tehdä töitä ilman rokotesuojaa. Ei tässä ihan mistään mitättömästä sairaudesta ole kyse.

Kontio muistuttaa, että rokotesuoja on silti yhtä tärkeä kaikille.

– Jos Euroopan tilanne ei rauhoitu, todennäköisesti Suomessakin tuhkarokkotapausten määrät kasvavat.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa