Mikkeliläinen leipomo kertoo, mihin 100 000 euron tukipotti menee - konsultti syyttää Business Finlandia pakkoinnovoinnista

Mikkeliläinen yritys sai 100 000 euron tuen, vaikka se lomautti kaikki työntekijänsä. Start-up-konsultti ei lähtisi kritisoimaan yksittäisiä yrityksiä, vaan muuttaisi mieluummin järjestelmää.

Mikkeliläinen Ramin konditoria ja leipomo on yksi sadoista yrityksistä, jotka saivat koronatukirahaa Business Finlandilta. Se on joutunut sulkemaan kahviloitaan ja leipomoitaan, sekä lomauttamaan kaikki yli 30 työntekijäänsä.

Yrittäjä Pirita Huikuri kertoo, että tukipotti käytetään liiketoiminnan kehittämiseen. Muutamat kaupat ovat ottaneet konditorian tuotteita valikoimiinsa. Tämän lisäksi yritys suunnittelee kahvilafranchisen kehittämistä.

– Etsisimme uusiin kaupunkeihin kahviloihimme yrittäjiä. He ostaisivat tuotteitamme meiltä, ja me antaisimme tukeamme ja osaamistamme, Huikuri sanoo.

Huikuri sanoo, että konditoria tekee lomautuksista ja Business Finlandin rahoista huolimatta tappiota joka päivä. Siksi yritys aikoo hakea lisää tukea, mikäli se vain on tulevaisuudessa mahdollista.

– Haemme kaikkea. Fakta on se, että vaikka teemme yötä päivää töitä, kulut juoksevat. Tarvitsemme suoraakin tukea, sillä emme yhtään tiedä kauan tämä kestää.

Konsultti ei syyllistäisi yksittäisiä yrityksiä

Start-up-konsultti Sami Kuusela kritisoi kovin sanoin Business Finlandin tukimallia Suomen Kuvalehden blogissa. MTV Uutiset tavoitti Kuuselan, joka pitää Business Finlandin tukimallia älyttömänä.

Kuuselan mukaan ongelma on se, että monen yrityksen toiminta on kokonaan kielletty. Business Finlandin rahoitusinstrumenteilla yrityksen pitäisi alkaa pakkoinnovoimaan esimerkiksi mobiilisovelluksia, vaikka yrityksellä on kova huoli siitä miten voi maksaa työntekijöiden palkat tai meneekö yritys konkurssiin.

– Nämä kaksi asiaa eivät mitenkään sovi yhteen, Kuusela sanoo.

Kuusela rakentaisi korona-avun yrityksille niin, että yritys ensiksi todistaisi, että yritys on ollut terve ja toimiva ennen koronakriisiä. Yrityksen pitäisi myös todistaa, että sen vaikeudet johtuvat koronakriisistä. Kolmantena tuen ehtona olisi suunnitelma siitä, kuinka yritys aikoo nousta kriisin jälkeen.

– Sitten saisi perustoimintoihin rahaa. Nyt pitää aina olla joku kehitysprojekti, ja tosi harva haluaa kehittää mitään, kun on tosi tiukka paikka, Kuusela sanoo.

Julkisuudessa on nostettu esiin tiettyjä yrityksiä, jotka ovat saaneet Business Finlandilta 100 000 euron tuen. Kuuselan mielestä ei ole järkevää syyllistää yksittäisiä tuen saaneita yrityksiä.

– Nämä yritykset ovat tehneet hakemuksensa vaatimusten mukaan. Tämä juuri kertoo siitä, ettei Business Finlandin instrumentti toimi. Yritykset tarvitsevat peruskuluihin rahaa.

Lue myös:

    Uusimmat