Brittivariantti on toistaiseksi pysynyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä selvästi eniten tartuntoja aiheuttavana koronamuunnoksena. Etelä-Afrikan muunnos kuitenkin leviää kaiken aikaa.
Etelä-Afrikan virusmuunnosta todettiin viime viikolla HUS-alueella enemmän kuin brittimuunnosta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan viikolla 12 HUS-alueella Etelä-Afrikan virusmuunnosta oli lukumääräisesti enemmän (5 raportoitua tapausta, osuus sekvensoiduista 55,6 %) kuin Britannian virusmuunnosta (4 raportoitua tapausta, osuus sekvensoiduista 44,4 %).
HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan Etelä-Afrikan virusmuunnosta ei voida vielä mitenkään julistaa pääkaupunkiseudun valtavirukseksi.
– Viime viikon analysoidut näytemäärät ovat vielä niin pieniä, että niistä on hivenen varhaista tehdä tällaista johtopäätöstä. Viimeksi kun katsoimme HUSLABin omaa dataa, brittimuunnos oli noin 60–70 prosenttia kaikista muunnoksista.
Etelä-Afrikan muunnoksen osuus oli tuossa datassa Mäkijärven mukaan vielä alle 10 prosenttia.
Lue myös: Suomessa vahvistettu 302 uutta koronavirustartuntaa
Brittimuunnos sairastuttaa vakavammin kuin eteläafrikkalainen
Brittimuunnos ja Etelä-Afrikan muunnos ovat erilaisia luonteeltaan. Molemmat ovat 1,5 kertaa tarttuvampia kuin vanha kantavirus.
– Brittivariantti, joka on yleisin ja sitä tavataan maailmalla noin 125 maassa, sairastuttaa hivenen vakavammin [verrattuna Etelä-Afrikan muunnokseen]. Joissakin maissa on raportoitu jopa lisääntynyttä kuolleisuutta, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
Etelä-Afrikan variantissa puolestaan huolestuttaa se, että käytössä olevat rokotteet eivät niin hyvin neutraloi virusta.
– Silloin se [Etelä-Afrikan variantti] pääsee etenemään rokotteista huolimatta. Tästä meillä on ihan Suomessakin näyttöä – pienessä määrin, mutta kuitenkin.
HUSista ristiriitaista viestintää tartuntamäärän vähenemisen syistä
Suomessa on todettu pääsiäissunnuntaina 302 uutta koronavirustartuntaa. HUSista julkisuuteen annetut arviot tartuntamäärän laskemisesta ovat ristiriitaisia.
MTV Uutiset Livelle haastattelun antaneen johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan syynä totuttua alhaisempaan tartuntamäärään on todennäköisesti se, että ihmiset kävivät lauantaina vähemmän testeissä kuin aiemmin viikolla.
– Katsoin juuri, että testeissä on käyty noin puolet vähemmän kuin alkuviikosta. Siellä oli 10 000 testiä useampana päivänä, mutta lauantaina testauksessa oli käynyt vain noin 5 000 kansalaista.
Mäkijärven mukaan testausmäärän lasku johtuu todennäköisesti pääsiäisen viettämisestä.
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen puolestaan toteaa Helsingin Sanomissa, että epidemiatilanne todella vaikuttaa parantuneen, eikä testimäärissä olisi tapahtunut pääsiäisenä merkittävää notkahdusta tavanomaiseeen viikonloppuun verrattuna.
Katso HUSin Markku Mäkijärven kommentit virusmuunnoksiin ja päivän tartuntalukuihin videolta!