Lääkäri Heikki Karinen on viettänyt elämästään yli kaksi vuotta 5000 metrissä. Mies tietää, mitä julkisuuden henkilöt saavat vastaansa Perun vuoristossa.
Huippujengin viidennessä jaksossa aletaan jo lähestyä äärimmäisiä kipupisteitä. Useamman kisaajan vointi heittelee, ja sisua aletaan punnita toden teolla. Miten puskea eteenpäin, kun voimat eivät tahdo riittää? Ainakaan kyyneliltä ei vältytä.
Kokenut kiipeilijä sekä vuoristotaudin ennakoimisesta ja ehkäisystä väitöskirjan kirjoittanut lääkäri Heikki Karinen on Huippujengi-ohjelman kisaajien mukana Perussa pitämässä näiden terveydestä huolta vaativan kiipeilyn aikana.
– Vuoristokiipeilyyn liittyy omat riskinsä. Uusi elementti on korkeus, eikä siihen totu kuin olemalla korkealla. Myös auringon säteilyvaikutus korkealla on kova, Karinen kertoo.
Kiipeilijän yleisimpiä ongelmia ovat vuoristotauti ja vatsatauti. Vuoristotauti voi pahimmillaan voi olla hengenvaarallinen.
– Keuhkoödeema on se, missä kohtaa pitää reagoida nopeasti. Se saattaa viedä ihan muutamassa tunnissa jalat alta, etkä pysty enää kävelemään. Keuhkot alkavat röhistä ihan kuin olisi mennyt vettä snorkkeliin. Siitähän siinä on kysymys: keuhkot täyttyvät nesteestä, Karinen kertoo.
Myös muunlaiset ongelmat ovat mahdollisia. Vakavien tapaturmien ja sairastumisten varalta on tehty riskiarviointi- ja evakuointisuunnitelmat.
– Tämä vuodenaika on sellainen, että niillä seuduilla ei juuri sada lunta ja sää on paras mahdollinen. Vyöryjä ei myöskään tule niin paljoa, Karinen sanoo.
Nähtäväksi jää, miten kilpailijat selviävät taudeista ja äärimmäisistä olosuhteista.
Lääkäri Karisella on omakohtaista kokemusta vuoristotaudista:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.