Kevään uutuusohjelma Huippujengi vie kahdeksan suomalaista julkisuuden henkilöä valloittamaan vuorta Perun Andeille.
Huippujengiin kuuluvat Cristal Snow, Lola Wallinkoski, Tuija Pehkonen, Janne Niinimaa, Antti Reini, Antti Luusuaniemi, Minna Parikka ja Leena Harkimo.
Mukaan Perun vuorille Huippujengin kanssa lähtee myös kokenut lääkäri Heikki Karinen.
Hän on harrastanut kiipeilyä 80-luvulta saakka ja käynyt muun muassa Mount Everestillä useampaan otteeseen.
Karinen on tehnyt väitöskirjansa vuoristotaudin ennakoimisesta ja ehkäisystä kiipeilyretkikuntien aikana, joten matkassa on asiansa osaava mies.
– Vuoristokiipeilyyn liittyy omat riskinsä. Olemme ydinryhmän kanssa tehneet riskianalyysin ja arvioinnin monen vuoden kokemuksen pohjalta, ja ne asiat mitkä siellä on odotettavissa, on pyritty huomioimaan, Karinen kertoo.
Vuoristokiipeilyyn ehkä tärkeimpänä osana liittyy korkeus, johon ei totu kuin olemalla korkealla.
– Kiipeilijät ovat melkein kaikki ensimmäistä kertaa tällaisissa olosuhteissa. Tärkein asia on sopiva etenemisvauhti sopeutumiskykyyn nähden. Silloin annetaan elimistölle aikaa ja saadaan suljettua aika paljon pois korkean ilmanalan ongelmista, Karinen kuvailee.
Hän korostaa, että kaikkia mukana olijoita ja heidän suorituskykyään seurataan vuorilla jatkuvasti.
Korkealla vuorilla pitää olla tarkkana myös auringolta suojautumisen kanssa, koska säteilyvaikutus on korkealla suurempi.
Puhtaan juomaveden saanti pitää olla hoidettuna, sillä usein kiipeilijöillä on vaarana saada erilaisia vatsaongelmia likaisesta vedestä.
Varsinaisia loukkaantumisiin johtavia riskitekijöitä on vuorilla myös useita.
– Menemme yhdelle suosituimmista kiipeilyalueista Etelä-Amerikassa. Aina välillä siellä joku kompuroi kivikossa ja taittaa nilkkansa. Lumivyöryjä tapahtuu myös, lumi sulaa ja jäätiköt liikkuvat. Sinne voi tulla railoja, jotka saattavat olla lumen peittämiä, Karinen listaa vaarallisempia ongelmia.
Hän vakuuttaa kuitenkin, että mahdolliset ongelmat on pyritty estämään ennakoivin toimin.
– Lumivyöryistä on aina nähtävissä ennakoivia merkkejä. Ja jäätiköllä liikuttaessa liikutaan köysistönä. Jokainen on aina köyteen kiinnitettynä eli jos astuu vahingossa kohtaan, josta putoaisi, niin ei siinä kovin montaa kymmentä senttiä ehdi pudota, kun köysi jo kiristyy, Karinen kertoo.