Homoparien vihkiminen jakaa kirkon yhä sitkeästi kahtia – vastauksia haetaan kirkolliskokouksessa: "Aikamoinen pattitilanne"

1:55img
Kirkolliskokouksen toivotaan selkeyttävän kirkon linjaa avioliittokysymyksessä.
Julkaistu 11.08.2020 07:59(Päivitetty 11.08.2020 07:59)

MTV UUTISET – JONI PIIRAINEN

Viisipäiväinen kirkolliskokous alkoi eilen maanantaina Turussa. Kirkolliskokous hakee vastauksia muun muassa avioliittokysymykseen. Homoparien vihkiminen on jakanut kirkkoa jo pidemmän aikaa kahtia.

Kirkolliskokous käynnistyi Turussa varsin haastavasta lähtötilanteesta. Kokouksen aikana on tarkoitus hakea selvyyttä ja selkeyttä muun muassa siihen, voisiko kirkko vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.

– Jo kaksi vuotta sitten silloinen kirkolliskokous pyysi piispainkokousta ensinnäkin edistämään kunnioittavaa keskustelua tästä vaikeasta asiasta, ja toisekseen etsimään vaihtoehtoja sille, että miten tämä avioliittokäsityksestä johtuva erimielisyys voitaisiin kirkossa ratkaista, sanoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

– Nyt tämän työn tulos tuodaan tiedoksi kirkolliskokoukselle.

"Aikamoinen pattitilanne"

Tällä hetkellä pappien avioliittokannat jakautuvat voimakkaasti kahteen eri näkemykseen. Tästä syystä yhteisymmärryksen löytyminen tuntuukin monin tavoin kaukaiselta ajatukselta.

– Keskustelua vaikeuttaa se, että on kovin erilaiset ikään kuin lähtökohdat, että mitä tässä pitäisi ajatella, että pitääkö meidän seurata yhteiskunnan trendejä ollaksemme uskottavia, vai pitäisikö meidän pysyä vain teologisissa kysymyksissä ja raamattukysymyksissä, kertoo kirkolliskokousedustaja Ville Auvinen

– Itse ajattelen, että kirkko on uskottava ja turvallisella perustalla silloin, kun se perustaa raamattuun, eikä siihen mitä yhteiskunnassa muuten asioista ajatellaan, Auvinen jatkaa. 

Lue myös: Messussa laulettu "Ei ole vieraslajia" aiheutti PS-Mäenpään kotikunnassa rajun keskustelun ja kantelun hiippakunnalle – Kirkkoherra: "Herättänyt seurakuntalaisissa pelkoa"

Auvinen ennustaa, että keskustelu tulee pitkälti olemaan toisinto viime kirkolliskokouskaudesta.

– Oikeastaan jo viime kauden aikana samat puheenvuorot kuultiin useamman kerran. En usko, että kukaan on löytänyt mitään sen paremmin uutta näiden keskustelujen jälkeen. Aikamoinen pattitilanne, jos kirkon kokonaisuutta ajattelee.

Kirkolliskokousedustaja Viivi Ali-Löytty uskoo toiveikkaasti siihen, että kirkkoa hiertävä ja jakava avioliittokysymys on mahdollista ratkaista nopeallakin aikataululla. Päätöstä asiaan ei kuitenkaan saada vielä tässä kirkolliskokouksessa.

– Tilanne tällä hetkellä on jo se, että eri puolilla Suomea on pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia avioliittoon, muistuttaa Ali-Löytty.

– Uskon että siinä vaiheessa, kun asetutaan sieltä mielipiteiden tasolta tänne ihmisten tasolle, niin ymmärrys löytyy paljon helpommin, jatkaa Ali-Löytty.

Lue myös: Mikä historia! Seurasaaressa sijaitsee kirkko, jonka rakennuttaja kidnappasi papin voidakseen naida serkkunsa: "Hänen oli otettava rajummat keinot käyttöönsä"

Tasapainoilua mielipiteiden välillä

Päättipä kirkko tulevaisuudessa muuttaa käsitystään avioliitosta tai ei, uskotaan sen joka tapauksessa aiheuttavan kirkon sisällä pahojakin ristiriitoja.

Tasapainottelu kahden eri kannan välillä onkin kirkolle haasteellinen tehtävä.

Arkkipiispa Luoma muistuttaa, että erimielisyydet kirkon sisällä eivät ole lainkaan tavattomia.

– Koko kirkon historia on sitä, että millä tavalla tullaan toimeen hyvin monenlaisten erimielisyyksien kanssa. Oikeastaan siinä suhteessa onkin ihme ylipäätään, että kirkko on olemassa. Se kertoo siitä, että kuitenkin tavalla tai toisella on kestetty, on siedetty, on oltu kärsivällisiä ja on löydetty lopulta yhdessä tie eteenpäin. Haluaisin luottaa sitten, että niin käy myös tässä asiassa, toteaa arkkipiispa Luoma.

– Toivoisin, että pääsisimme tästä juupas–eipäs-väittelystä ja mielipiteistä siihen, että puhuisimme oikeasti seurakuntalaisista. Puhuisimme meistä ihmisistä, jotka kaipaavat avioliitolleen siunausta ja haluaa saada sen seurakunnalta. Nyt keskustelu painottuu vain pappeihin ja heidän työsuhteeseensa. Keskustelu pitäisi saada siihen, että olemmeko me yhdenvertaisia vai ei, päättää Viivi Ali-Löytty.

Lue myös: Seurakuntapastori tunnusti raiskanneensa 9-vuotiaan pojan Yhdysvalloissa – poliisi epäilee miestä useista vastaavista rikoksista

Tuoreimmat aiheesta

Kirkko