Tulivuori voi purkautua hetkenä minä hyvänsä – näin Islannissa suhtaudutaan hätätilaan

1:41imgVideo: Näin Eurooppa pysähtyi vuonna 2010, kun tulivuori purkautui Islannissa
Julkaistu 13.11.2023 17:11
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Islannin lounaisosassa Reykjanesin alueella on viime päivät jännitetty mahdollisen tulivuorenpurkauksen vaikutuksia. Pienen Grindavikin rannikkokaupunki evakuoitiin purkauksen varalta ja alueelle on julistettu hälytystila. 

Magman liikkuminen ylöspäin voi johtaa Fagradalsfjall-tulivuoren purkautumiseen vain noin 40 kilometrin päässä pääkaupungista Reykjavikista. 

Alueella on ollut viime päivinä voimakkaita maanjäristyksiä. Myös turistien suosiossa oleva Blue Lagoon -kylpylä suljettiin varotoimena torstaina. Lokakuun lopulta lähtien Islannissa on rekisteröity yli 20 000 maanjäristystä, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lue myös: Islanti julistanut hätilan: Magma nousemassa kohti pintaa

Grindavikin asukkaat ovat evakuoinnista huolimatta päässeet valvotusti hakemaan kodeistaan tavaroitaan. Käynnit ovat mahdollisia vain valoisaan aikaan ja voivat kestää vain lyhyen aikaa.

Suurlähettiläs: Paikalliset tottuneet luonnonmullistuksiin

Suomen Islannin-suurlähettiläs Anu Laamanen kertoo, että maanantaina viranomaisilta ei ole tullut uutta tietoa purkaukseen liittyen. Tilannetta maan alla kulkevassa "magmatunnelissa" seurataan.

Lähettilään mukaan tunnelma on pääkaupunki Reykjavikissa rauhallinen.

– Täällä eletään ihan normaalisti. Islannissa on totuttu luonnonmullistuksiin ja paikalliset suhtautuvat niihin hyvin tyynesti.

Islannissa asuvat suomalaiset eivät ole olleet lähetystöön yhteydessä purkaukseen liittyen. Suomalaisten Islantiin tekemiä matkustusilmoituksia oli maanantaina lähes 80. Maassa asuu vakituisesti noin 150–200 suomalaista.

Maailmalla muistetaan vielä Islannin tulivuorenpurkaus, jonka aiheuttama tuhkapilvi sekoitti lentoliikenteen perusteellisesti keväällä 2010. Asiantuntijoiden arvio on, että tällä kertaa samanlaista tuhkapilveä ei olisi odotettavissa. 

Lue myös: Näin Eurooppa pysähtyi vuonna 2010, kun tulivuori purkautui Islannissa – voiko sama toistua nyt?

Islannin yleisradioyhtiö Rúvin haastatteleman geofyysikko Páll Einarssonin mukaan Grindavikin alla oleva magma ei välttämättä nouse pintaan asti. Hän mainitsee esimerkkinä maan pohjoisosassa sijaitsevan Kraflan tulivuoren, joka purkautui useita kertoja vuosien 1975 ja 1984 välillä.

– Tällaisesta liikehdinnästä on esimerkkejä. Ne voivat olla varsin voimakkaita ja aiheuttaa tärinää, mutta se voi ikään kuin vain palaa loppuun eikä magma pääse pinnalle asti, Einarsson sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Islanti