Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) on julkistanut tuoreimman suhdanne-ennusteensa. Talouden kasvulukuja on ennusteessa jälleen alennettu.
Etlan mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 1,1 ja ensi vuonna 0,9 prosenttia.
Maailmantalouden kasvun hidastuessa myös Suomi ajautuukin taantumaan ensi vuoden loppuun mennessä 48 prosentin todennäköisyydellä.
Maailmantalouden tilanne vaikuttaa
Maailmanlaajuiseen tilanteeseen vaikuttavat niin USA:n ja Kiinan välinen kauppasota, Britannian kaoottinen EU-eroprosessi kuin myös Saksan talouden ongelmat.
Suomi on erittäin riippuvainen ulkomaisesta kysynnästä, ja Etla onkin korjannut lukujaan alaspäin; maaliskuun ennusteessa tämän vuoden kasvuluku oli 0,3 prosenttiyksikköä suurempi.
Vielä tänä vuonna talouskasvu selittyy merkittävästi viennillä, esimerkiksi Suomen telakoille tehdyillä loistoristeilijätilauksilla, mutta jo ensi vuonna kasvu on Etlan mukaan kotimaisen kysynnän varassa.
Ennuste: Rinteen työllisyystavoite jää toteutumatta ilman suuria työllisyystoimia
Antti Rinteen (sd.) hallitus lataa vahvasti paukkuja talouskasvun ja työllisyyden kohenemisen varaan.
Moni hallitusohjelmassa mainittu uudistus aiotaan rahoittaa nostamalla työllisyysaste tämänhetkisestä 72,4 prosentista yhteensä 75 prosenttiin.
Etlan mukaan työllisyysaste tulee vielä tänä vuonna nousemaan, mutta Rinteen kunnianhimoiseen tavoitteeseen ei tulla pääsemään ilman merkittäviä työllisyystoimia.
– Ennustamme, että työllisyysaste nousee vuoteen 2023 mennessä 73 prosenttiin eli Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite jää toteutumatta, ellei uusia merkittäviä työllisyystoimia tehdä, Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus toteaa tiedotteessa.
Hallituspolitiikka lisää Etlan mukaan osaltaan budjettivajetta eli käytännössä sitä, kuinka Suomen valtion menot ylittävät Suomen valtion tulot.
Tänä vuonna budjettialijäämä on Etlan mukaan 0,9 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. Rinteen hallituksen tavoite on saada julkinen talous tasapainoon vuoteen 2023 mennessä.