Tunnemyrskyjä, kyyneleitä ja elämänkokemusta – karaokekisan voittajat on valittu

Laulu raikaa! Viikonloppuna valitaan Karaoke Amateur Champion 2018 9:01

Tino Palmroth itketti tuomaristoa muun muassa Juha Metsäperän kappaleella Äiti. – Herkkä ja täydellinen esitys, joka toi kyyneleet silmiin aivan väkisinkin, sanoo yksi tuomariston jäsen, MTV:n tuottaja/toimittaja Tanja Huutonen.

Viikonloppuna valittiin jo neljännen kerran Karaoke Amateur Champion -kisan voittajat. 1800 osallistujan joukosta finaaleihin oli Viking Gracelle kutsuttu 95 osallistujaa ja karaoke raikasi aamusta iltaan.

– Olin yllättynyt kovasta tasosta. Iäkkäämmät olivat varmoja, mutta nuoremmissa oli yllätyksiä ja vaihtelua. Jokaisesta sarjasta saimme selkeät voittajat lähes yksimielisesti, kertoo tuomariston jäsen, pitkän linjan laulaja ja lauluntekijä Esa Eloranta.

– Yli 150 esityksen kuunteleminen oli iso työrupeama, mutta erittäin tunteellinen ja antoisa. Sai nauraa ja itkeä tunnista toiseen. Ja oli ilo katsoa, miten tosissaan ja valmistautuneena suomalaiset tulkitsevat tunteitaan. Laulun keinoin se onnistuu. Minulle jäi erityisesti mieleen porilaisen Esa Hurttilan esitys Amado mio, siinä kappaleessa oli uskomatonta herkkyyttä ja elämänkokemusta, kertoo yksi tuomareista, MTV:n tuottaja/toimittaja Tanja Huutonen.

Kolmas tuomariston jäsen laulaja, imitaattori Martti Koivisto puolestaan sanoo harmitelleensa, että moni taitava laulaja joutui lähtemään ilman pystiä kotiin.

– Pari esiintyjää jäi minulle erityisesti mieleen. Yksi oli Björkiä upeasti tulkinnut Maisa Huusko ja toinen hienolla laulusoundilla countrya vetänyt Riku Soininen.

Karaoke rantautui Suomeen 1970-luvulla risteilylaivojen kautta. Alussa veivattiin vain englanninkielisiä kappaleita VHS-kaseteilta. Ensimmäiset suomalaisten kappaleiden suomenkieliset karaoketaustat julkaistiin Finnkaraoke-merkillä 1991. Nyt karaokeravintoloita on lähes joka kulmassa ja muuttuneen alkoholilainsäädännön myötä pian tulossa on myös 24/7 karaokebaari, kun ravintola Populus pitää jatkossa ovensa auki kellon ympäri. Karaokekilpailut ovat vain seurausta suomalaisten kasvaneelle karaokeinnostukselle.

– Päällimmäisenä jäi mieleen se, miten hienosti kilpailijat ylittivät itsensä ja miten aikaisempina vuosina mukana olleet olivat kehittyneet. Ensikertalaisetkin pärjäsivät hienosti ja olen tosi ylpeä, että lähtivät rohkeasti mukaan. Toivottavasti tavataan heidät ensi vuonna uudestaan, kuvailee kilpailun pääorganisaattori Krista Tammi.

Yllättyneitä voittajia

– Olin todella yllättynyt, että voitin. En lainkaan uskonut siihen. Jännitettiin parhaan ystäväni Tanja Lahden kanssa ihan kamalasti. Toinen kappale meni niin syvälle tunteisiin, kertoo avoimen sarjan voittaja tamperelainen Tino Palmroth. Hän on parhaillaan myös X Factor -kilpailussa ja päässyt siinä tähän mennessä jo yhdeksän parhaan joukkoon.

Susanna HaavistonOdotusta Pariisissa -kappaleen esittänyt vihtiläinen Irma Hyytiäinen puolestaan kertoo olleen nuorena ujo tyttö, mutta karaoke on vienyt arkuutta pois.

– Olen laulanut karaokea jo toista kymmentä vuotta ja voittanut muun muassa Eläkeliiton SM-karaoken vuonna 2014.

Porvoolainen Svante Öström voitti puolestaan amatöörinen 35–55-vuotiaiden sarjan. Vuonna 2016 hän voittanut muun muassa Tangotaitaka-kilpailun Forssassa.

– On kyllä mahtavat fiilikset. Minä laulan genreä kuin genreä ja tällä kertaa lauloin ensin Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa -kappaleen. Vaimo sanoi, että se on sun biisi ja iskee sydämeen

Tässä Karaoke Amateur Champion 2018 voittajat:

Avoin sarja:

1. Kaarina Pulla, Tampere
2. Maisa Huusko, Tampere
3. Pauliina Hintsanen, Mikkeli

1. Tino Palmroth, Tampere
2. Riku Soininen, Nokia
3. Jukka Hiltunen, Helsinki

Amatöörit yli 55 v

1. Irma Hyytiäinen, Vihti
2. Pirkko Hautamäki, Kälviä
3. Carin Hjorth, Tarttila

​​​​​​​

1. Seppo Puolakka, Lahti
2. Keijo Soini, Oulu
3. Esa Hurttila, Pori

Amatöörit 35-55 v

1. Anne-Mari Lammila, Helsinki
2. Eija Pasanen, Rauma
3. Suvi Karjalainen, Kotka

1. Svante Öström, Porvoo
2. Jouni Kyllönen, Lahti
3. Ville Halme, Kerava

Amatöörit 18-35 v

1. Tanja Lehti, Tampere
2. Marja-Leena Hämäläinen, Laukaa
3. Saara Salmenjoki, Espoo

1. Jukka Ussa, Akaa
2. Riku Kykkänen, Helsinki
3. Jari Nurmoranta, Luvia

Lue myös:

    Uusimmat