Tunnetko epämääräistä syyllisyydentunnetta? Women’s Health listasi asiat, joita herkästi syyllistyvän kannattaa pohtia.
Arjen kiire verottaa joskus läheisten tapaamista ja estää myös kotitöiden tai muiden tärkeiden asioiden hoitoa. Yhtä jos toista jää tekemättä, sekin ystävä tapaamatta. On tavallista, että tässä vaiheessa syyllisyydentunne hiipii esiin.
Joskus tunne aktivoituu toisten suorista kommenteista ja toisinaan hienovaraisten huomautusten kautta. Pienetkin vihjailut voivat aiheuttaa syyllistyjälle paljon stressiä. Toisinaan syyllisyydentunteeseen ei tarvita muita, vaan tunne nousee jostain syvempää itsestään.
Syyllisyys voi tunteena olla myös hyödyllinen, sillä sopivassa määrin koettuna se suojelee ihmissuhteitamme. Jatkuvana se vie kuitenkin valtavasti energiaa. Jos syyllisyydentunne tuntuu hallitsevan elämääsi, lue Women’s Health -sivuston kokoamat asiantuntijoiden vinkit.
Kuuntele toista ihmistä aidosti
Kun ihminen kokee, että häneen pyritään vaikuttamaan, tavallisesti hän reagoi vastustamalla. Ennen kuin syyllistyt ja pahoitat mielesi, kuuntele oikeasti, mitä toinen sanoo.
Arvioi tilanne
Älä tunne syyllisyyttä, jos et osallistu esimerkiksi vanhan ystävän häihin – etenkin jos ette ole vuosikausiin edes tavanneet. Jos kyseessä on tilaisuus, jossa sinun oikeasti tulisi olla, rehellinen perustelu ja kohtelias anteeksipyyntö riittää.
Ole rehellinen
Kaikkein tärkeintä syyllisyydestä eroon pääsemisessä on olla rehellinen. Moni ei kuitenkaan uskalla kieltäytyä kutsuista, vaikka ei oikeasti jaksaisi tai ehtisi mennä.
Yleensä ajatellaan, ettei väsymys tai kiire ole tarpeeksi hyvä syy jäädä pois – osin siksi, että ne ovat myös tunnettuja tekosyitä. Jos olet rehellistä tyyppiä, muut todennäköisesti kunnioittavat ratkaisuasi myös tilanteissa, joissa aidosti olet liian uupunut tai kiireinen ottaaksesi osaa tapaamiseen.
Aseta rajat
Aseta tarkat rajat itsellesi ja kerro ne muillekin – näin et välttämättä joudu niin helposti tilanteeseen, jossa joudut puolustamaan asemaasi tai oikeuttamaan tekojasi.
Ehdota uutta aikaa
Jos oikeasti haluaisit nähdä vanhan ystäväsi pitkästä aikaa tai vierailla äitisi luona jo pian, muttet pääse, ehdota itse toista ajankohtaa tapaamiselle. Näin toinen ymmärtää, että haluat oikeasti tavata. Selitä, miksi olet juuri nyt estynyt ja sovi uusi aika.
Puhu suoraan
Jos tuntuu, että syyllistävä läheinen on aina sama ihminen, ota asia hänen kanssaan puheeksi. Joskus asian selvittäminen pohjia myöten – toki ystävälliseen sävyyn – voi kerta kaikkiaan olla paras ratkaisu.
Anna olla
Jos läheisesi ei perusteluistasi huolimatta millään ymmärrä, ettet voi osallistua juhlaan tai pääse muuttoavuksi, joskus asian kannattaa vain antaa olla. Hän voi pahoittaa mielensä, mutta älä tee samoin. Saat olla joskus terveesti itsekäs.
Tutkiskele itseäsi
Syyllisyydentunne kuluttaa, joten negatiivisille tunteille kannattaa laittaa stoppi. Itsetutkistelu on mainio tapa käsitellä syyllisyyttä. Jos sinua syyllistetään ja syyllistyt helposti, mieti, onko tunne asiaan nähden aivan kohtuuton tai jopa täysin tarpeeton. Myös päiväkirjan pito voi auttaa selvittämään omia ajatuksia.
Lähde: Womenshealthmag.com