Kahdeksan asiaa, joita et halua katua kuusikymppisenä

mies (2)
Kuusikymppisenä on jo viimeistään syytä elää omannäköistä elämää. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 08.07.2016 06:15

MTV LIFESTYLE

Kuusikymppisenä elämää on vähemmän jäljellä kuin takana. Silloin viimeistään on aika kohdata pelot ja ottaa ohjat omiin käsiin. Kysy itseltäsi, mitä asioita sinä et halua katua, kun katsot elämää taaksepäin, ja tee sitten tarvittavia korjausliikkeitä. Grandparents-verkkosivusto listasi ajatuksia, joilla pääset alkuun.

Kannat kaunaa

Kaunasta kiinni pitäminen on kuin joisi itse myrkkyä ja toivoisi, että toinen kuolisi – se sattuu enemmän sinuun kuin sinua satuttaneeseen. On myös tutkittu, että kun vihamiehiään ajattelee ”anteeksiantamattomasti”, niin stressistä kertovat hikoilu, sydämensyke ja verenpaine nousevat. Miksi antaisit sellaisen vallan jollekin, joka on kohdellut sinua kaltoin?

Anteeksianto ei tarkoita, että olisi okei, että toinen teki niin kuin teki. Se tarkoittaa, että annat itsellesi luvan vapautua mielipahasta.

Lykkäät perintösuunnittelua

Kuoleman ajattelu ei toki ole niitä hauskimpia asioita elämässä, mutta ilman suunnitelmaa jätät perillisesi päättämään, mitä sinun toiveesi olisivat olleet. Siitä voi seurata ongelmia ja sisäistä valtataistelua. Kun sen sijaan selvität etukäteen tarkkaan, miten haluat vaikka omaisuutesi tai hautajaistesi suhteen toimittavan, poistat taakkaa muilta ja saat olla itsekin varma siitä, että asiat menevät kuten olisit halunnut.

Ajattelet, että enää ei voi saada uusia ystäviä

Ystävyyssuhteet elävät ja muuttuvat elämän käännekohtien tahdissa. Milloin niihin vaikuttaa uusi työ, milloin perheen perustaminen, milloin avioero, milloin leskeytyminen, milloin muutto. Et ole kuitenkaan koskaan liian vanha saamaan uusia ystäviä. Jos joku mukavalta vaikuttava tyyppi on kiinnittänyt huomiosi vaikka harrastuksessa, kysy tai kommentoi hänelle jotakin. Jonkun täytyy tehdä aloite, ja se voit olla yhtä hyvin sinä. Seuraava askel onkin sopia, milloin lähtisitte kahville tai vaikka sulkapallokentälle kahdestaan.

Laiminlyöt terveytesi tarkkailun

Milloin viimeksi olet tarkistanut, millaisissa lukemissa verenpaineesi tai kolesterolisi menee? Kuinka kauan on tullut kuluneeksi edellisestä gynekologi- tai hammaslääkärikäynnistäsi? Entä olisiko sinun syytä osallistua vaikka mammografiaan tai selvittää PSA-arvosi? Älä epäröi käydä lääkärissä ja kysyä ”tyhmiäkään” kysymyksiä. Varmista myös, että nykyiset sairautesi ovat hyvässä hallinnassa ja tarkkailussa.

Annat pelon hallita elämääsi

Kukaan ei halua, että katuu elämän lopussa asioita, joita olisi halunnut tehdä, mutta ei tehnyt, koska pelkäsi jotain. Ehkä pelon takaa löytyy ylisuojelevat vanhemmat tai jokin traumaattinen tapahtuma tai yksinkertaisesti epäusko itseen? Oli miten oli, käsittele asia ja kohtaa pelkosi. Tee nyt jotakin sellaista, mikä auttaa sinua askeleen eteenpäin.

pariskunta

Et uskalla puhua toisille tunteistasi

Jos ei ole kasvanut perheessä, jossa tunteet on näytetty avoimesti, niiden ilmaiseminen voi tuntua täysin vieraalta. Ihmisillä on myös tapana ajatella, että kyllähän perhe ja ystävät nyt tietävät, että rakastaa. Unohda se, ja anna heidän kuulla tunteistasi! Voit tehdä sen kasvotusten tai vaikka lähettämällä viestin jokaiselle ihmiselle, josta välität. Kerro, mitä juuri heidän olemassaolonsa sinun elämässäsi merkitsee.

Ajattelet, että olet immuuni kaatumisille

Lähes kaikki iäkkäiden murtumat ovat seurausta kaatumisesta, ja jopa 40 prosentilla ikäihmisistä juuri kaatuminen on syynä laitoshoitoon joutumiseen. Parhaiten kaatumisia ehkäistään liikunnalla, joka yhdistää lihaskunto- ja tasapainoharjoittelua sekä hyppelyä. Ruokapöydässä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että suuhun päättyy riittävästi d-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia. Kodista voi myös tehdä turvallisemman esimerkiksi poistamalla kynnyksiä tai lisäämällä tukikaiteita ja valaistusta sekä pitämällä lattiat siistinä rojusta.

Elät vanhentuneen käsikirjoituksen mukaan

Oletko jo lapsesta tai nuoresta asti ajatellut, että sinä nyt vain olet tietynlainen etkä mahda sille mitään? Ehkä olet mielessäsi toistellut ja korostanut omia heikkouksia: olen liian lihava, en ole tarpeeksi hyvä äiti/tytär/ystävä, en koskaan saa mitään valmiiksi. Viimeistään kuusikymppisenä on aika kirjoittaa tuo käsikirjoitus uudelleen niin, että otatkin omassa elämässäsi sankarin roolin.

On monia asioita, joita voi tehdä tunteakseen olonsa paremmaksi omissa nahoissaan. Ensinnäkin tiedosta kiitollisena kaikki ne asiat elämässäsi, jotka ovat hyvin. Ole reilu ja ystävällinen toisia kohtaan äläkä säästele kiitoksissa. Elä hyvällä omallatunnolla omien arvojesi mukaan ja muista, että kun arvostat itseäsi, niin muutkin arvostavat.

Lähde: Grandparents.com

Miten tullaan onnelliseksi?

Psykoterapeutti ja kirjailija Pepi Reinikainen avasi onnen olemusta Studio55.fi-lähetyksessä kesäkuussa 2016.

0:59img

Tuoreimmat aiheesta

Studio55