Yhdysvaltalainen kansallispuisto kertoo, että se ei voi tällä hetkellä tehdä juuri muuta kuin seurata "zombie-taudin" etenemistä ja tutkia sen esiintymistä.
Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa on vahvistettu ensimmäinen tapaus hirvieläinten "zombietautia". Aivoperäinen sairaus sammuttaa vähitellen eläimen elimistön.
Kansallispuistopalvelu kertoo peuran sairastumisesta tiedotteessaan, josta uutisoi muun muassa brittilehti Independent.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Taudin saanut eläin laihtuu ja kuihtuu, vaikka se söisi.
Taudin loppuvaiheessa eläimellä alkaa ilmentyä myös aivoperäisiä oireita: se kompuroi, vetäytyy muista, on haluton, painaa päätä alas, toistaa tiettyjä liikkeitä, vaikuttaa hermostuneelta. Eläin voi myös juoda ja kuolata epänormaalin paljon.
Tautiin ei ole hoitoa, ja se johtaa kuolemaan. Siihen ei ole myöskään kehitetty rokotetta.
Lue myös juttu maaliskuulta 2018: Hirvi kuoli harvinaiseen näivetystautiin Kuhmossa
Tautia löydetty myös Suomesta
"Zombietaudin" virallinen nimi on chronic wasting disease (CWD) eli suomeksi hirvieläinten näivetystauti. Ruokaviraston mukaan se kuuluu samaan aivotautiryhmään kuin hullun lehmän tauti.
CWD-tauti havaittiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran 1960-luvulla mustahäntäkauriissa.
Lisäksi sitä on todettu Etelä-Koreassa, tosin siellä Pohjois-Amerikasta eläintarhaan tuoduissa hirvieläimissä.
Vuonna 2016 todettiin Euroopan ensimmäiset CWD-tapaukset Norjassa. Ensimmäinen löydös tehtiin villistä, sairaana lopetetusta tunturipeurasta.
Norjassa todettujen tartuntojen vuoksi aloitettiin hirvieläinten seuranta myös Suomessa, Ruotsissa, Puolassa ja Baltian maissa. Suomesta ja Ruotsista löydettiin seurannan ansiosta TSE:tä vanhoista hirvistä.
MTV Uutiset kertoi Norjan tapauksesta nettijutussa syyskuussa 2016: Ruotsalaislehti: Hullun lehmän taudin sukulainen tappanut hirviä ja poroja Norjassa
Ei tartu ihmiseen
CWD:n leviämismekanismeja ei vielä täysin varmasti tunneta, mutta se näyttää leviävän eläimestä toiseen ruumiineritteissä, kuten virtsassa, ulosteessa ja syljessä.
Yellowstone sijaitsee suurimmaksi osaksi Wyomingin alueella. Kansallispuiston arvion mukaan noin 10–15 prosentilla osavaltion muulipeuroista, jotka vaeltavat kesällä Yellowstonen kaakkoisosaan, on tauti. Sitä on raportoitu kaikkiaan 31 osavaltiossa eri puolilla Yhdysvaltoja.
Kansallispuiston mukaan se ei voi tällä hetkellä tehdä juuri muuta kuin seurata taudin etenemistä ja tutkia sen esiintymistä.
Tauti ei tiettävästi tartu ihmisiin, eikä sitä ole siis pidetty varsinaisena riskinä ihmisille.
Lue myös: Nainen livahti luvatta suljettuun Yellowstonen kansallispuistoon – harha-askel oli koitua kohtaloksi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Independent