Tutkijat keksivät uuden tavan hoitaa aivosairauksia: Kissan suolessa pesivä loiseliö voi kuljettaa lääkettä ihmisaivoihin

Kissan suolistossa lisääntyvä toxoplasma gondii voisi tulevaisuudessa olla apuna aivosairauksien hoidossa.

Kissan ulosteesta löytyvä loinen voisi auttaa tulevaisuuden lääkäreitä. Glasgow'n ja Tel Avivin yliopistojen tutkimuksessa onnistuttiin toimittamaan hoitava aine aivoihin toxoplasma gondii -loisen avulla. Tutkimus julkaistiin Nature Microbiology -lehdessä.

Toxoplasma gondii -alkueläin lisääntyy kissan suolistossa. Se aiheuttaa toksoplasmoosia, joka yleinen oire on kuumeeton imusolmukkeiden suureneminen. Muita tavanomaisia oireita ovat kuumeilu, yöllinen hikoilu, väsymys ja lihassäryt. Suurin osa infektioista on oireettomia, mutta raskauden aikana tuore tartunta voi johtaa raskauden keskeytymiseen tai lapsen kehityshäiriöihin, kertoo Ruokavirasto.

Tartunnan jälkeen toksoplasma jää pysyvästi piilevänä elimistöön, kertoo Terveyskirjasto. Toksoplasma voi sijoittua pysyvästi silmään ja aiheuttaa silmäinfektion kautta pysyvää näköhaittaa.

Kokeessa loinen vei hoitavaa ainesta aivoihin

Toxoplasma gondii osaa kulkea suolistosta aivoihin, jossa se erittää proteiineja. Tutkijoita kiinnosti, voisiko loista muunnella niin, että se erittäisi proteiinien sijaan lääkeainetta.

Katso myös: Dementia voi iskeä jo työiässä – milloin muistioireista pitää huolestua? Juttu jatkuu videon alla.

Esimerkiksi Alzheimerin ja Parkinsonin taudissa hoitavan aineen saaminen veriaivoesteen ohi oikeaan paikkaan on haasteellista.

– Evoluutio on jo "keksinyt" organismeja, jotka osaavat manipuloida aivoja. Uskon, että sen sijaan, että keksimme pyörää uudelleen, voisimme oppia näiltä organismeilta ja käyttää niiden kykyjä, professori Oded Rechavi kommentoi.

Kokeessa toxoplasma gondii pantiin ensin tuottamaan hoitavaa proteiinia. Tämän jälkeen testattiin, osaisiko loinen "sylkeä" aineen aivosoluihin.

Tutkijoiden muokkaamat loiset osasivat viedä aineen solusijaintiin sekä laboratoriossa että hiirimallinnuksessa.

Tutkijat keskittyvät nyt muokkaamaan alkueläintä niin, että se kuolee proteiinin kuljettamisen jälkeen eikä näin aiheuta haittaa elimistössä.

Tutkimus antaa toiveita siitä, että vastaavia loiseliöitä voisi käyttää hyödyksi aivosairauksien hoidossa.

Vaikka toxoplaasma gondii toimi kokeessa tutkimustiimin toivomalla tavalla, lisätutkimuksia tarvitaan runsaasti ennen kuin metodi on turvallinen käyttää.

– Konsepti ei ole haasteeton, kun ottaa huomioon, millaisia vaaroja liittyy toksoplasma-infektioon. Jotta työstämme tulisi todellisuutta, vaaditaan monia vuosia tarkkaa tutkimusta ja kehitystä tehokkuuden lisäämiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi, tutkimusta tehnyt professori Lilach Sheiner kommentoi.

Katso myös: 64-vuotiaan naisen aivoista löytyi elävä loismato Australiassa

Lue myös:

    Uusimmat