Tunti bongausta omalla pihalla – Suomen suurin lintutapahtuma tuo tietoa talvilinnuston muutoksista

Viikonloppuna järjestetään Suomen suurin lintutapahtuma, Pihabongaus, jossa tarkkaillaan lintuja tunnin ajan omalla pihalla. Osallistujia on yleensä yli 20 000 joka puolelta Suomea. Havainnot tuovat tärkeää tietoa Suomen talvilinnustossa tapahtuvista muutoksista.

Tänä talvena lintuja on ollut ruokinnoilla paljon. Pihabongauksessa yleisimmin havaitut lajit ovat talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Lähes 20 pihabongausvuoden aikana on jo havaittu selkeitä muutoksia talvilinnustossa.

– On nähty yllättävän paljon selkeitä muutoksia. Nähdään esimerkiksi, miten ilmastonmuutos vaikuttaa linnustoon, miten ihmistoiminta ja miten ruokinnat, toteaa BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved

– Esimerkiksi metsätiaiset taantuvat. Viime vuonna hömö- ja kuusitiaisella oli kaikkien aikojen huonoin vuosi. Varpunen on mennyt alaspäin koko pihabongaushistorian ajan. Viime vuonna silläkin oli pohjavuosi. Mielenkiinnolla seurataan näitä lajeja, Södersved sanoo.

Lintuja bongataan lähes jokaisessa kunnassa

Pihabongauksessa lintuja tarkkaillaan tunnin ajan joko omalla pihalla tai muussa sopivassa paikassa.

– Tunti on sopivan kiinteä aika. Sen jaksaa havainnoida. Tulisi hirveän suuria eroja, jos jossain paikassa katsottaisiin vartti ja jossakin koko päivä. Se antaisi paljon epätasaisemman kuvan siitä, mitä lintuja paikalla on, selittää Södersved.

Viikonlopun aikana lintuhavaintoja kertyy lähes kaikista Suomen kunnista, yli 15 000 pihalta. Tapahtumaan osallistuu joka vuosi yli 20 000 ihmistä.

– Suomessa on yli 300 kuntaa ja havaintoja tulee liki kaikista. Katsoin viime vuonna, että Suomen viidestä pienimmästä kunnasta Ahvenanmaalta ei osallistunut kukaan, mutta muuten jokaisesta kunnasta löytyy osallistujia, huomauttaa Södersved.

Yksikin lintu on tärkeä havainto

Vaikka tunnin aikana havaitsisi vain yhden lintulajin, tieto on arvokas.

– Jotkut ovat harmissaan, jos eivät näe mitään, mutta sekin on arvokas tulos. Se kertoo siitä, että lintuja on vähän. 

– Ihan yhtä arvokasta on, että näkee pari tai ei yhtään lintua kuin se, että näkee sadoittain lintuja pihassaan, kannustaa Södersved.

Keskimäärin pihalla havaitaan eri 7 lajia ja reilut 40 lintua. 

Kaikkiaan vuodesta 2006 alkaen järjestetyssä Pihabongauksessa on saatu havaintoja yli 140 lintulajista ja 9,5 miljoonasta lintuyksilöstä. 

Lue myös:

    Uusimmat