Tuoksu, joka vie ruokahalun mutta herättää himot? Pikaopas aromaterapiaan

aromaterapia
Aromaterapia tuoksuu hyvältä, mutta tekeekö se hyvää myös fyysisesti?Shutterstock
Julkaistu 19.03.2015 05:58

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Tuoksuihin perustuvaa aromaterapiaa on käytetty hoitokeinona jo vuosituhansia, ja sillä on pyritty hoitamaan niin mieltä kuin kehoakin. Jututimme tuoksujen taiasta parfymööri Roland Tentuniania, joka kehittää työkseen luonnonmukaisia tuoksuja perinteisin menetelmin.

Helsinkiläisessä pr-toimistossa on ilma sakeana suloisista tuoksuista. Meneillään on luonnonmukaisten hajuvesien ja aromaterapeuttisten suihkeiden esittelytilaisuus, jossa sympaattinen saksalainen parfymööri Roland Tentunian luennoi tuoksujen vaikutuksista ja käyttötavoista.

Roland esittelee suihkeita, jotka lupaavat esimerkiksi auttaa unentuloa tai piristää mielialaa. Haistelen mitä ihmeellisempiä yhdistelmiä, jotka tuovat mieleen vaikkapa lapsuuden mökkikesät, Välimeren luonnon tai kaupan karkkihyllyn.

Uniongelmia minulla ei ole, mutta voisiko oikein valittu hajuvesi auttaa muissa käytännön pulmissa? On aika pyytää Rolandilta suosituksia.

– On niin paljon erilaisia tuoksuja! Aromaterapia on monimutkaista, pitää tuntea tuoksujen taustat ja lukea paljon kirjallisuutta, Roland parahtaa ja muistuttaa, että vaikutukset riippuvat myös tuoksua käyttävästä ihmisestä.

Jostain pitää kuitenkin aloittaa. Pystyisikö tuoksuista saamaan esimerkiksi tukea painonhallintaan?

– On teoria, että jotkut tuoksut voivat auttaa hillitsemään ruokahalua. Esimerkiksi vanilja voi auttaa makeanhimoon. Myös sitruuna, greippi ja ruusu voivat vaikuttaa ruokahaluun, Roland pohtii.

RT_tasting

Rolant Tentunian työssään.

Halujen hillitsemisen ohella tuoksuja voidaan käyttää myös himon herättäjinä: joidenkin tuoksujen uskotaan nimittäin toimivan afrodisiakkien tavoin. Muistelen lukeneeni yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan miehiin vetoaisi erityisesti niinkin kumma tuoksu kuin kurpitsapiirakan aromi. Roland ei allekirjoita leipomuksen viettelevää vaikutusta, vaan suosittelee itämaisen mausteisia hajuvesiä.

– Patsuli on monimuotoinen, ja sitä on monissa itämaisvaikutteisissa parfyymeissa. Se on ylellinen ja eroottinen tuoksu, ja voisi toimia yhdistettynä esimerkiksi vaniljaan, Roland ehdottaa.
– Meillä oli myös miesasiakas, joka käytti laventelia. Hän kertoi, että istuessaan raitiovaunussa monet naiset tuntuivat kiinnittävän häneen huomiota sillä silmällä.

Yleisemmin laventelia käytetään tosin stressin lievittämiseen.
– Laventeli tunnetaan rauhoittavan yrttinä, jolla on jo kauan pyritty hoitamaan stressiä ja ahdistusta. Bergamontti puolestaan alentaa verenpainetta.  Myös piparminttua voi kokeilla stressiin, Roland listaa.

Kokeilemalla paras – testaa näitä tuoksuja!

Aromaterapian fysiologisista vaikutuksista ei ole luotettavaa tieteellistä näyttöä, mutta esimerkiksi sitruunalla on havaittu olevan jossain määrin piristävä vaikutus mielialaan. Tällaiseen tuloksiin päätyi esimerkiksi Ohion yliopistossa tehty tutkimus vuonna 2008. Saman tutkimus tosin romuttaa esimerkiksi käsityksen laventelin rauhoittavasta vaikutuksesta.

Tuoksujen vaikutus lieneekin tunteen tasolla ja mielikuvissa: samoin kuin lakritsin tuoksu tuuditti mieleni lapsuuden mökkikesiin, yhdistän sitruunaan mielikuvia raikkaudesta, kirpeydestä ja keltaisesta energiasta. Roland kertoi luentonsa aikana itämaisen patsulin olleen nuorten naisten suosikkituoksu hänen nuoruudessaan, joten kenties tämä konteksti vaikuttaa käsitykseen tuoksun eroottisesta latauksesta.

aromaterapia, kasvit

Tuoksut hivelevät aistejamme yhtä kaikki, vaikka ne eivät suoranaisesti hyvää tekisikään. Lunttaa alla olevasta listasta, millaisia eteerisiä öljyjä käytetään mihinkin vaivaan!

Hillitsevät vihaa: Kamomilla, jasmiini, patsouli, ruusu, ylang ylang

Auttavat ahdistukseen: Sypressi, laventeli, bergamotti, ruusu, persikka, setripuu, appelsiini

Lisäävät itseluottamusta: Santelipuu, jasmiini, patsuli

Lievittävät masennusta: Sitruuna, greippi, laventeli, bergamotti, salvia, santelipuu, mandariini, kaneli

Parantavat muistia: Rosmariini, jasmiini, laventeli, sitruuna, laakeri

Lievittävät surua: Salvia, sypressi, meirami, kuusi, rosmariini

Nostattavat lempeä: Jasmiini, ruusu, santelipuu, vanilja, ylang ylang

Piristävät: Fenkoli, eukalyptus, kamferi, kardemumma, kaneli, basilika, sitruuna, piparminttu, mänty, salvia

Auttavat stressiin ja unettomuuteen: Bergamotti, kamomilla, kaneli, neilikka, laventeli, sitruuna, ruusu, santelipuu, vanilja, orvokki, appelsiini

laventeli

Lähteet Roland Tetuanin haastattelu, Undergroundhealth.com, Kiecolt-Glaser JK et al.: Olfactory influences on mood and autonomic, endocrine and immune function (2008)

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi