Christine Blasey Ford oli vielä hetki sitten suurelle yleisölle tuntematon psykologian professori Palo Alton yliopistossa Kaliforniassa. Tänä iltana hän kertoo senaatin oikeusvaliokunnalle näkemyksensä, että Brett Kavanaugh, Donald Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi, ahdisteli häntä seksuaalisesti 1980-luvulla.
Kuulemisella on kaikupohjaa 1990-luvun alusta, niin kutsutussa Anita Hillin ja Clarence Thomasin tapauksessa.
Fordin odotetaan kertovan, kuinka vuonna 1982 lukioaikaisissa juhlissa humalainen Kavanaugh ja tämän ystävä lukitsivat hänet makuuhuoneeseen, Kavanaugh yritti riisua hänen vaatteensa, ja kuinka Ford pelkäsi, että Kavanaugh raiskaa hänet.
Kavanaugh’n odotetaan sanovan, ettei hän ollut täydellinen lukiopoika ja että olut vaahtosi, mutta kiistävän ehdottomasti syytöksen.
Fordia kuulustelevassa valiokunnassa kaikki republikaaniedustajat ovat miehiä, ja he ovat kutsuneet avukseen naispuolisen seksuaalirikoksiin erikoistuneen juristin Rachel Mitchellin. Demokraattien valiokuntajäsenistössä on neljä naista.
Ford on kolmas nainen, joka syyttää Kavanaugh’ta seksuaalisesta ahdistelusta.
Syytöksiä Kavanaugh'nsta lukiossa ja Yalessa
Eilen asian kanssa julkisuuteen tullut Julie Swetnick sanoo, että hän näki Kavanaugh’n ja tämän ystävien lukioaikana juhlissa yrittäneensä juottaa naisia tarpeeksi humalaan, jotta heidät voisi raiskata.
Swetnickin mukaan hänet joukkoraiskattiin juhlissa, joissa Kavanaugh oli mukana.
Deborah Ramirezin mukaan humalainen Kavanaugh paljasti alastoman vartalonsa hänelle, kun molemmat opiskelivat Yalen eliittiyliopistossa 1980-luvulla.
New York Times on haastatellut Kavanaugh’n kanssa tuolloin opiskelleita henkilöitä. Joidenkin mukaan hänen alkoholinkäytössään ei ollut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.
Toisen mukaan hän joi epätavallisen paljon, ja saattoi muuttua aggressiiviseksi.
Kavanaugh kiistää myös Swetnickin ja Ramirezin syytökset.
Valiokunnan kuulemista seurannee 62-vuotias Brandeisin yliopiston sosiaalipolitiikan ja lain professori Anita Hill.
Hillin mukaan Thomas kuvaili seksiakteja
Hill oli 35-vuotias, kun hän joutui grillattavaksi samankaltaisessa tilanteessa 1991. Tuolloin nähty oli poikkeuksellista yhdysvaltalaisessa televisiossa.
Tuolloin 43-vuotias Clarence Thomas oli ehdolla (ja sittemmin nimitettiin niukasti 52-48) korkeimpaan oikeuteen.
Hill syytti tuolloin Thomasia seksuaalisesta ahdistelusta. Häntä kuuli valiokunta, jonka kaikki jäsenet olivat valkoisia miehiä. Kolme tuolloista jäsentä kuulee tänään Fordia.
Hill ja Thomas ovat molemmat tummaihoisia ja valmistuneet lainopinnoista Yalesta.
Thomas oli toiminut Hillin esimiehenä opetusministeriössä 1980-luvun alussa, jolloin Hillin väittämä ahdistelu tapahtui.
Hillin mukaan Thomas muun muassa kehui seksuaalisilla kyvyillään ja elimensä koolla. Hän kertoi myös, että Thomas pyysi häntä useasti kanssaan ulos, ja kuvaili Hillille erilaisia seksiakteja ja naisten vartalonosia yksityiskohtaisesti.
Häpykarvoja Coca-Cola-tölkissä
Hän myös kertoi Thomasin kerran kysyneen, kuka oli laittanut häpykarvoja Coca-Cola-tölkkinsä päälle.
– Olisi ollut miellyttävämpää pysyä hiljaa. Mutta kun tämän valiokunnan jäsen pyysi minua kertomaan kokemuksistani, tunsin, että minun on kerrottava totuus. En voinut pysyä hiljaa, Hill sanoi tuolloin.
Hillin puolustusasianajajat sanoivat, että Hill oli läpäissyt valheenpaljastustestin, joka vahvisti hänen väitteidensä paikkansa pitävyyttä.
Thomasin puolustajien mukaan Hill oli jopa ihastunut Thomasiin. Hilliä väitettiin myös ”hieman epävakaaksi”, ja että hän kuvitteli itsestään liikoja. Tämän ”harhaisuuden” takia hän kykeni myös läpäisemään valheenpaljastuskokeen, puolustus esitti.
Harhaisuus-väitteen toi esiin tuolloin nimettömänä pysynyt syyttäjä, joka vuonna 1994 ilmestyneen Strange Justice -kirjan mukaan kuului Thomasin puolustustiimiin, kertoo New York Times.
Erästä Thomasia myös ahdistelusta syyttänyttä naista ei koskaan hyväksytty kuultavaksi, vaikka hän matkusti varta vasten Washingtoniin.
Thomas syytti rasismista ja stereotypioista
Thomasin mukaan Hillin syytteissä oli kyse rasistisesta lokakampanjasta. Hän vetosi historiaan ja stereotyyppisiin rasistisiin mielikuviin tummaihoisista miehistä, kuten Hillin syytöksiin siitä, että Thomas kehuskeli elimensä koolla.
– Viesti on, että ellei nöyristele olemassa olevaa järjestystä, näin käy. Ihminen lynkataan, tuhotaan, hänet esitetään irvikuvana senaatin valiokunnassa, puuhun lynkkaamisen sijaan, Thomas sanoi.
Demokraateille oli tuolloin senaatissa enemmistö, mutta osa heistä näytti Thomasille vihreää valoa.
"Moni asia on nykyään toisin"
Anita Hill kommentoi äskettäin uutistoimisto AP:lle yhteiskunnan muutoksia.
– Moni asia on nykyään toisin. Vaikutusvaltaisia miehiä on joutunut vastaamaan teoistaan.
Texas-Austinin yliopiston historian professorin Laurie Greenin mukaan ajat ovat muuttuneet.
– ”…#MeToo-liike on kannustanut monia seksuaalisesta aggressiossa kärsineitä naisia tulemaan esiin, ja he kykenevät jatkamaan elämäänsä traumaperäisen stressisyndroomansa kanssa. He kykenevät ensimmäistä kertaa kertomaan kokemuksensa julki. Näin ei tapahtunut 1991.