Tuomari piiskasi laahaavaan Aarnio-juttuun vauhtia

todiste177-huume
Keskeinen osa syyttäjien näyttöä ovat tällaiset, ns. Pasilan miehen puhelinten televalvontatiedot. Niitä käydään oikeussalissa läpi rivi riviltä ja verrataan missä Aarnio on ollut tai mihin Aarnion virkapuhelin on samaan aikaan paikantunut. Syyttäjät haluavat tällä osoittaa, että Aarnio oli huumekauppaa järjestellyt Pasilan mies. Aarnion mukaan puhelimet olivat huumepoliisin yhteyspuhelimia tietolähteille.
Julkaistu 10.07.2015 09:38

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion oikeudenkäynti laahaa pahasti suunnitellusta aikataulusta perässä.

- Aikataulu ei oikein pidä, totesi käräjätuomari Sirkka Jäntti lausui perjantain käsittelyn aluksi. Hän vaati syyttäjiltä ja puolustukselta ripeämpää otetta.

Perjantai on kymmenes käsittelypäivä huumejutussa, jossa Aarniota syytetään vajaan tuhannen hasiskilon salakuljetuksesta ja virkarikoksista. Oikeudenkäynti alkoi kesäkuussa syytteiden lukemisella ja asiaesittelyillä. Niihin kului neljä ensimmäistä päivää.

Syyttäjillä on kaikkiaan noin 2000 kirjallista todistetta, jotka ovat muun muassa kuitteja ja puhelinten paikannuksia. Yhdessä sovitun aikataulun mukaan niiden esittelyyn oli varattu 20 päivää eli joka päivä pitäisi käsitellä sata todistetta.

Torstain jälkeen oli kuitenkin edetty vasta todisteeseen 177, kun aikataulun mukaan olisi pitänyt olla viidessäsadassa.

Syksyllä mammuttijutussa on määrä päästä todistajien kuulemiseen.

”Hitaat syyttäjät”

Aarnion puolustus näki syyn hitaaseen käsittelyyn syyttäjien toiminnassa, joka on oletettua hitaampaa.

- Syyttäjät kysyvät asioista, vaikka tietävät etukäteen vastauksen, asianajaja Riitta Leppiniemi ihmetteli.

Leppiniemi olikin erityisesti torstain käsittelyn perusteella oikeassa. Syyttäjä Antti Sundberg esitteli lukuisia televalvontatietoja yksitellen suhteellisen verkkaiseen tahtiin kysyen Aarniolta jokaiseen erikseen siitä miten hän kommentoi puhelimen paikannustietoa.

Aarnion vastaus oli joka kerta, ettei puhelin ole ollut hänellä.

- Kokemuksen perustuen voi sanoa, että jutun käsittely yleensä nopeutuu sen edetessä, syyttäjä Mikko Männikkö totesi perjantaina ennen oikeudenkäyntiä.

Tuomari uhkasi pidemmillä päivillä 

Käräjätuomari Jäntti oli huolissaan aikataulun pettämisestä.

- Joko me etenemme nopeammin tai sitten jätämme johtopäätökset myöhempään vaiheeseen. Vaihtoehtona on myös lisätä käsittelypäiviä tai pidentää niitä, Jäntti totesi.

- Eli voisiko vähän nopeuttaa.

Nyt juttua käsitellään kaksi päivää viikossa. Käsittelypäiviä on varattu helmikuun 2016 loppuun saakka.

Aarnion asianajaja Leppiniemi arvioi, että jutun päätös käräjäoikeudessa voi venyä jopa syksyyn 2016 saakka. Syyttäjä Männikkö ei halunnut tähän ottaa kantaa.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio