Tuomas Enbuske puhui Huomenta Suomen haastattelussa avoimesti vuosista, jolloin hänellä meni lujaa sekä avun piiriin pääsemisestä.
Juontaja-toimittaja Tuomas Enbuske on puhunut julkisuudessa avoimesti vuosista, jolloin hänellä meni omien sanojensa mukaan lujaa sekä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään ja siitä, miten sairaus on vaikuttanut esmerkiksi hänen käyttäytymiseensä. Aiheesta keskusteltiin Enbusken kanssa myös lauantaiaamun Huomenta Suomessa.
Enbuske totesi Huomenta Suomen haastattelussa, että pissa alkaa nousta päähän silloin, kun menee lujaa. Niin kävi ainakin hänelle.
– Menin media-alalle parikymppisenä. Siinä vähän yli kaksikymppisenä tienasin tuplasti enemmän kuin diplomi-insinööri isäni. Minulla oli sellainen Renny Harlin -ilmiö. Olen Oulusta kotoisin, ja kun menin Helsingistä Ouluun mediajuontajana, niin se oli vähän kuin Renny tuli aikoinaan Suomeen, hän kuvaili.
Enbusken mukaan hänellä meni lujaa parinkymmenen vuoden ajan. Romahdus tapahtui kahdenkymmenen vuoden jälkeen juontajan ollessa reilu nelikymppinen.
Enbuske kertoi oivaltaneensa vasta viimeisen parin vuoden aikana, miten syvällä ja sekaisin hän oli.
– Olen autisti, ja puhutaan tämmöisestä termistä kuin masking, eli peittely. Me autistit sinne nelikymppiseksi saakka ikään kuin näyttelemme normaalia, eli yritämme sopeutua. Se romahdus tapahtuu yleensä nelikymppisenä.
Lue myös: Tuomas Enbuske kommentoi käytöstään keskusteluohjelman kuvauksissa: "Olin pahasti maaninen ja psykoottinen"
Iltalehti julkaisi marraskuussa Enbusken, Maria Veitolan ja Roope Salmisen luotsaamaa Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmaa koskevan artikkelin, jossa EVS:n työryhmään kuuluneet henkilöt kertoivat ohjelman kulisseissa velloneen riitoja sekä ilmenneen alistamista ja nöyryyttämistä. Iltalehden haastattelemien työryhmän jäsenten vakavimmat väitteet koskivat Enbuskea.
Ohjelman työryhmään kuuluneet kuvailivat Enbusken käytöstä ohjelman teossa epätasapainoiseksi.
Enbuske pyysi käytöstään anteeksi Iltalehden artikkelissa. Hän kommentoi artikkelia myös Instagram-tilillään sanoen, että kaikki jutussa esitetyt, häntä koskevat väitteet ovat totta. Hän pyysi toimintaansa anteeksi myös somepostauksessaan ja kertoi olleensa tapahtuma-aikaan pahasti maaninen ja psykoottinen.
Lue myös: Tuomas Enbuske avautuu podcastissaan rajuista vuosistaan – käytti bileiltoina satojen eurojen edestä kokaiinia ja nöyryytti maksullisia seuralaisiaan
Enbuske sanoi Huomenta Suomessa yleisesti, ettei hahmottanut omaa asiatonta käytöstään itse tilanteessa.
– Siinä oli iso peiliin katsomisen paikka. Tajusin, että ihminen tarvitsee vähän perisynnin ajatusta, eli vika saattaa olla myös itsessä. Totta kai olin myös kiva ihmisille, en minä mikään ihmishirviö ollut, mutta minua ahdistaa se, millainen olin läheisilleni, ystävilleni, vanhemmilleni, hän sanoi.
Enbusken mukaan kaikkein ihmeellisintä on se, miten hänen vanhempansa tukivat häntä koko hänen sairautensa ajan. Samoin tekivät myös hänen ystävänsä, jotka lopulta toimittivat hänet myös hoitoon.
Enbuske pääsi hoitoon ja paranemisprosessi alkoi keväällä vuonna 2020. Hän on kertonut olleensa psykiatrisessa sairaalassa monta viikkoa ja saaneensa esimerkiksi sähköshokkihoitoa.
Viime kesänä mies sai terveen paperit.
Läheisiltä saatu tuki istutti Enbuskeen vahvan halun auttaa niitä ihmisiä, joilla ei ole turvaverkostoa ympärillään. Hän puhui taannoin Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä sairaudestaan ja ällistyi palautteen määrästä, jota hän sai.
– Totta kai rehellinen syy on se, että halusin itse tulla ymmärretyksi, mutta se määrä palautetta, minkä sain sen jälkeen! Semmoisilta mörököllimiehiltä! hän kertoi Huomenta Suomessa.
– En tajunnut sitä, että muualla Suomessa eri aloilla se on oikeasti tabu. Sain sadoittain viestejä mörököllimiehiltä, että "Ihanaa, kun joku puhuu, minä en ole kehdannut kertoa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstäni edes omalle vaimolleni". Tämä on oikeasti ilmeisesti auttanut joitain, hän jatkoi.