Maria Veitola kirjoitti Instagramissa, kuinka koekuvaushetkellä hänet pyydettiin näyttämään alushousunsa ja kysyttiin, että kuinka monta tuopillista hän pystyi juomaan illan aikana sammumatta.
90-luvun nuoriso varmasti muistaa MTV3-kanavalla pyörineen, kulttimaineeseen nousseen nuoriso-ohjelma Jyrkin, joka poikkesi tekemiseltään täysin sen ajan normeista.
Jyrkin juontajina nähtiin nimiä, jotka vaikuttavat vielä tänäkin päivänä media-alalla. Kuten Jussi Heikelä, Joonas Hytönen, Mikko "Peltsi" Peltola ja Jaana Pelkonen.
LUE MYÖS: Legendaarisen Jyrkin tuottaja paljastaa – näin ohjelma sai nimensä
Media-alalla mittavaa uraa luova toimittaja Maria Veitola kertoi viikonloppuna Instagram-päivityksessään olleensa yksi heistä, joka haaveili töihin pääsystä kyseiseen ohjelmaan. Näin ei kuitenkaan koskaan käynyt ja se oli ollut Veitolalle suuri pettymys.
–Jyrki oli harvoja ohjelmia, jossa käsiteltiin laajasti populaarikulttuuria, jota elin ja hengitin joka solullani. Janosin päästä tekemään televisiota ja suoria lähetyksiä, se tuntui luontevalta seuraavalta askeleelta intensiivisen ja inspiroivan radiotyön jälkeen, Veitola kirjoittaa.
Veitola lähetti hakemuksen ohjelmaan ja pääsi koekuvauksiin, jotka eivät menneet kuitenkaan niin kuin piti.
– Jyrkin koekuvauksissa minulta kysyttiin, olenko mies, nainen, ”transu” vai kenties alien kun näytin niin omituiselta. Minua pyydettiin näyttämään alushousuni (en näyttänyt). Kysyttiin, olenko valmis lähtemään baariin joka päivä töiden jälkeen, koska se oli työn ja yhteisön kannalta olennaista. Entä kuinka monta tuopillista pystyin juomaan sammumatta illan aikana?
Työhaastattun jälkeen oli häpäisty olo.
– Kyse ei ollutkaan taidoista ja kunnianhimosta, vaan jostain ihan muusta, hän jatkaa kirjoituksessaan.
Veitola kertoo näyttäneensä koekuvauksissa likimain samalta, mitä hänen tekstin yhteydessä julkaistussa kuvassa. Tummissa hiuksissa hänellä oli ollut lisäksi sinistä väriä.
Veitola kirjoittaa, että uskoo Jyrkin työkulttuurin johtuneen osaltansa esimiehen alkoholiongelmasta ja siitä, ettei kokemusta ja kapasiteettia ollut johtamiseen.
– Onneksi media-ala on tervehtynyt parissakymmenessä vuodessa ainakin jonkin verran. Valitettavasti päihdeongelmia ja merkittävään asemaan nousseiden ihmisten ongelmallista, koko työympäristöä tuhoavaa käyttäytymistä siedetään ja katsotaan edelleen liian usein sormien läpi. Lopputuote on monesti edelleen tärkeämpi, kuin ihmisten turvallisuus ja hyvinvointi. Alan tervehdyttämistyö jatkukoon edelleen.
Anteeksipyyntö
Päivityksen jälkeen Veitola sai yhteydenoton henkilöltä, joka oli ollut mukana kyseisessä koekuvaustilanteessa. He olivat saaneet puhuttua asiat halki ja henkilö oli pyytänyt Veitolalta anteeksi.
– Myönsi virheensä ja kantoi täyden vastuun tapahtuneesta. Minä annoin anteeksi, Veitola kirjoittaa.
Instagram-julkaisun jälkeen moni onkin kysellyt Veitolta, että miksi avautuu vasta nyt asiasta. Yksi syy sille oli se, kun Helsingin Sanomat julkaisi ohjelman 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi siitä mittavan artikkelin. Veitola halusi tuoda esiin myös ohjelman nurjan puolen, sen, millä hinnalla legendaarista Jyrkiä oikein tehtiin.
Häneltä on myös kysytty, että miksi ei sanonut mitään itse koekuvaustilanteessa.
– Olin parikymppinen, aloitteleva toimittaja. En tuntenut tv-alalta ketään, eikä kukaan tuntenut minua. En tiedä tänä päivänäkään, kenelle (paitsi ystävilleni) olisin voinut puhua. Olisiko minun pitänyt soittaa iltapäivälehteen? Absurdi ajatus.
Asia vahvistui keskustelussamme. Hän sanoi: ”Luulen, ettet olisi voinut tehdä tai sanoa mitään. Se oli sitä aikaa.”
Veitola sai postauksensa jälkeen myös hyvin vihamielisiä viestejä sosiaalisessa mediassa.
– Onneksi ajat muuttuvat, mutta ne eivät muutu itsestään. Eilisen postaukseni jälkeen olen saanut kuulla olevani huono esikuva, mielisairas ja huomiohuora. Minut on käsketty menemään hoitoon, olemaan hiljaa ja häpeämään.
Veitola painottaakin, että on tärkeää pitää keskustelukulttuuria yllä, sillä sen avulla voi muuttaa tulevaisuutta. Hän haluaa näyttää itse esimerkkiä puhumalla vaikeista asioista julkisuudessa.
– Muista, että välinpitämättömyys on häirinnän mahdollistamista. Hiljaisuus ja sivustaseuraaminen sen hyväksymistä.
–Ja sinä, joka halusit välttämättä kertoa, että jos olisit äitini, häpeäisit puheitani ja minua. Onneksi et ole. Ja onneksi oma äitini on ylpeä minusta, hän lopettaa kirjoituksensa.