Tuomas meloi Suomen rannikon päästä päähän – "Kuuntelin neljä viikkoa omia ajatuksiani, sekin on extremeä nykyihmiselle"

Tuomas Pelkonen, meloja
Tuomas Pelkonen saapui perille Tornioon sopivasti juhannusaattona.
Julkaistu 27.06.2022 05:59
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Vantaalainen perheenisä Tuomas Pelkonen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja meloi Suomen rantaviivan päästä päähän. Matkaa kertyi 1 273 kilometriä.

Tuomas Pelkosen kajakki kolahti rantaan Torniossa juhannusaattona. Matkaan hän oli lähtenyt neljä viikkoa aiemmin Virolahdelta.

– Olin päättänyt, että ennen juhannusta pitää olla Torniossa. Tuli melottua välillä huonommassakin kelissä, Pelkonen kertoo sunnuntai-iltana MTV Uutisille.

Tuulta ja sadetta matkan varrella riitti. Pelkonen vietti matkapäivinä kajakissa 8–11 tuntia.

– Meloin vähän kiireessä ensimmäiset päivät Virojoelta Vuosaareen, koska merellä oli tulossa myräkkä. Pidin siinä välissä kotona Vantaalla yhden päivän tauon, sitten jatkoin melomista kohti länttä. Sain kirittyä aikataulua kiinni, kun meloin yhdeksän päivää putkeen Rymättylästä Kokkolaan.

"Olosuhteet pitää vaan hyväksyä"

Matkalla meni useita päiviä, ettei Pelkonen nähnyt montakaan ihmistä. Yönsä hän vietti suurimmaksi osaksi teltassa rannalla tai autiotuvissa.

– Tarkoitukseni oli kuunnella meloessa podcasteja. Kännykän bluetooth-toiminto meni kuitenkin alkuvaiheessa ilmeisesti myräkässä rikki, joten vedin sitten koko retken kuuntelematta muuta kuin luonnon ääntä ja omia ajatuksia. Sekin on nykyihmiselle extremeä. 

Pelkonen kertoo melomisen opettaneen monia reissuja kokeneelle miehelle lisää kärsivällisyyttä ja sopeutumista.

– Tiettyä stoalaisuutta siinä on, kun olosuhteille ei voi mitään – ne pitää vaan hyväksyä. Pitää meloa aallokossa, vaikka se väsyttää. Matka ei etene, jos mela ei heilu.

Tuomas Pelkonen 2

Välillä piti levätäkin. Kuva: Tuomas Pelkonen.

Poliisin ammatista oli myös hyötyä suorituksessa

Pelkonen on tehnyt vastaavia sitkeyttä ja voimaa vaativia reissuja aiemminkin. Hän on muun muassa pyöräillyt, juossut ja hiihtänyt satoja kilometrejä kerralla muun muassa erilaisissa hyväntekeväisyystempauksissa.

– Merimelonnasta minulla ei ollut kovin paljon kokemusta ennestään. Olin kuitenkin perehtynyt aiheeseen vuosia ja treenasin koko viime talven. Jotain hyötyä kajakissa istumiseen on myös rikostutkijan työstäni Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella: tutkijallakin pitää olla hyvät istumalihakset.

Torniossa Pelkosta oli vastassa vaimo ja pariskunnan kolme 9–13-vuotiasta poikaa.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olin heistä erossa monta viikkoa. Oli se hieno hetki, kun perhe oli vastassa Torniossa. Sekin on mahtavaa että pysyin aikataulussa, niin ehdimme nyt perheen kanssa lomailla vielä Lapissa pari viikkoa.

Pelkonen saa suorituksestaan Suomen retkimelojien myöntämän Sinivalkoisen nauhan diplomin. Se myönnetään Suomen rannikon päästä päähän meloneille. Matkan viralliset lähtö- ja päätöspisteet ovat Virojoen kylä Virolahden kunnassa ja Pukulmin veneluiska Torniossa.

Tuoreimmat aiheesta

Kesä