Tuomioistuin linjaa: Fifan säännöt rikkovat Euroopan unionin lainsäädäntöä

Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT:n) mukaan osa Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifan) pelaajasiirtojärjestelmää koskevista säännöistä on Euroopan Unionin (EU:n) lainsäädännön vastaisia.

EUT toteaa päätöksessään, että Fifan nykyiset säännöt rajoittavat jalkapalloilijoiden mahdollisuuksia hakea uutta työpaikkaa ja estävät näin EU:n vapaata liikkuvuutta ja seurojen välistä kilpailua.

Fifan nykyisten sääntöjen mukaan pelaaja, joka irtisanoo sopimuksensa ennen sen päättymistä yksipuolisesti ja ilman perusteltua syytä, on velvollinen maksamaan korvauksen seuralle. Jos pelaaja siirtyy uuteen seuraan, pelaaja ja uusi seura saattavat joutua maksamaan korvauksen yhdessä.

Ranskalaistähden ja Fifan kiista

Päätöksellä voi olla kauaskantoisia seurauksia jalkapallon pelaajasiirtoihin, sillä se saattaa johtaa Fifan sääntömuutoksiin. EUT:n päätöksen taustalla on entisen huippupelaajan Lassana Diarran ja Fifan välinen pitkään jatkunut kiista.

Ranskan miesten maajoukkueessa 34 ottelua pelanneen Diarran tapaus juontaa kymmenen vuoden taakse, kun hän lähti Lokomotiv Moskovasta myrskyisissä tunnelmissa kesken sopimuskautensa.

Lokomotiv syytti Diarraa sopimusrikkomuksesta ja vaati häneltä 20 miljoonan euron korvausta. Urallaan useissa huippuseuroissa pelannut Diarra puolestaan vaati Lokomotivilta korvauksia. Lopulta Fifa määräsi Diarran maksamaan venäläisseuralle kymmenen miljoonaa euroa. Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin vahvisti sakon. Diarra tuomittiin takautuvasti myös 15 kuukauden pelikieltoon.

Diarra sai sopimustarjouksen belgialaiselta Charleroilta, mutta seura perääntyi, kun Fifa kieltäytyi allekirjoittamasta kansainvälistä siirtotodistusta. Diarra haastoi Fifan ja Belgian jalkapalloliiton oikeuteen ja vaati lajin kattojärjestöltä kuutta miljoonaa euroa sillä perusteella, ettei hän saanut pelata suurinta osaa kaudesta 2014–2015.

Useiden käänteiden jälkeen belgialainen tuomioistuin pyysi EUT:ltä lausuntoa asiasta.

Fifa on ilmoitanut analysoivansa EUT:n tuoretta päätöstä sidosryhmiensä kanssa ennen kuin se kommentoi asiaa tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat