Tuomioja STT:lle: En tiennyt Viinasen epäsopivasta käytöksestä YK-lähettiläsvuosina

Erkki Tuomioja
Ministeri Erkki Tuomioja (kuvassa) esitti Jarmo Viinasta esitettiin YK-vuosien jälkeen Tukholman suurlähettilääksi. Lehtikuva
Julkaistu 27.08.2016 10:59

MTV UUTISET - STT

Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan hän ei tiennyt Jarmo Viinasen puhuttelusta, joka koski epäsopivaa käytöstä tämän YK-lähettiläsvuosina 2009–2014.

Erkki Tuomiojan mukaan tieto Jarmo Viinasen käytöksestä olisi ollut tarpeellinen. 

Viinasta esitettiin YK-vuosien jälkeen Tukholman suurlähettilääksi. Esittelevänä ministerinä toimi nimenomaan Tuomioja.

Kuusi Viinasen kanssa työskennellyttä naistyöntekijää kertoi tänään Viinasen epäasialliseksi kokemastaan käytöksestä Helsingin Sanomissa. Kertomukset koskivat Viinasen aikaa YK-lähetystössä 2009-2014 sekä aikaa Tukholman suurlähetystössä tämän jälkeen.

Kaksi naista kertoi HS:lle, että Viinanen lähenteli heitä fyysisesti jo aiemmin urallaan ulkoministeriössä.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund kertoi HS:ssä, että Viinasen kanssa käytiin New Yorkin tapahtumien vuoksi hallinnollinen puhuttelu.

Tuomioja sanoo, että jos hän olisi kuullut asiasta, hän olisi kysynyt siitä Viinaselta.

– Näyttää siltä, että valtiosihteeri oli kuullut, mutta ei ollut kysynyt. Minä olen kuullut tänä kesänä, että tämä on aikanaan New Yorkin päässä selvitetty. En sitten tiedä, kenelle ja millä tavalla täällä Helsingissä tästä puhuttiin.

Tuomioja odottaa, että Viinanen pyytäisi tekojaan vähintäänkin anteeksi.

– Jos nämä esitetyt väitteet pitävät paikkansa, se on täysin sopimatonta, hän sanoo.

Jo toinen kohu, josta ministeri ei tiennyt

Viime viikolla kävi ilmi, että virkamiehet jättivät mainitsematta Tuomiojalle myös Tukholman suurlähetystössä tapahtuneesta verovapaiden tuotteiden välityksestä henkilöille, joilla ei niihin ole oikeutta. Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund ja alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen saivat kuulla asiasta Viinaselta, joka lopetti toimintatavan.

Tuomiojan mielestä Viinasen käyttäytymistä koskevan asian kertomatta jättäminen on viinakohua vakavampi.

– Jos viina-asiassa olisi ollut edustuston päällikkö osallisena, sitten sen olisi pitänyt tulla tietooni. Ne ovat hallinnollisia asioita, ja se (välittäminen) on sieltä nyt ihan oikealla tavalla edustuston päällikön toimesta lopetettu. 

Tuomioja ei kuitenkaan hyväksy salailua.

– Jos on asiatonta käyttäytymistä ja jos henkilöstön esimies käyttäytyy väärin henkilöstöään kohtaan, siihen pitää puuttua, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa