Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvostelee Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin lausuntoja EU:n Venäjä-politiikasta.
Venäjän kovistelusta tunnettu Tusk on verrannut joidenkin EU-johtajien asennetta liennytyspolitiikkaan. Termillä viitataan usein tapaan, jolla Hitlerin Saksaan suhtauduttiin toisen maailmansodan alla.
– Nämä Tuskin lausunnot tuskin ovat kauhean paljon Euroopan yhtenäisyyttä ja yhteistoimintakykyä palvelevia, Tuomioja sanoi Brysselissä.
Tusk on nostanut liennytyspolitiikan varoittavaksi esimerkiksi useaan kertaan. Viimeksi hän viittasi asiaan eilen brittilehti The Guardianin ja muiden eurooppalaisten viestimien haastattelussa.
– Kun saan kuulla, että meidän täytyy uskoa (Venäjän) presidentti Putinin tai separatistien hyväntahtoisuuteen, tiedän, että se on joko naiiviutta tai teeskentelyä. Vertaus liennytykseen pätee, Tusk sanoi.
Tuomioja pitää vertausta epäonnistuneena.
– Neuvoston puheenjohtajan tehtävä ei ole ajaa mitään omaa agendaa saati oman maansa agendaa, vaan nimenomaan pitää huoli siitä, että Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni ovat toimintakykyisiä ja yhtenäisiä, hän sanoi selvästi tuohtuneena.
Puolalainen Tusk aloitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana joulukuussa. Sitä ennen hän toimi Puolan pääministerinä, ja tuli tunnetuksi kärkkäänä Venäjän arvostelijana.
Tusk on vaatinut, että EU-maat tekevät pikimmiten päätöksen heinäkuussa erääntyvien talouspakotteiden jatkamisesta.
– Jos Eurooppa ei pitäisi kiinni nykyisistä pakotteista, se olisi kriittinen hetki transatlanttisissa suhteissa, vastikään Yhdysvalloissa vieraillut Tusk sanoi.
Tuomiojan mielestä asiasta päättämiseen ei ole vielä syytä.