Kutina raskauden loppuvaiheessa voi olla merkki maksan toimintahäiröstä. Tätä oiretta ei kannata sivuuttaa.
Raskausviikolla 35. Christina DePino ei saanut enää nukuttua öisin. Hän kärsi jatkuvan virtsaamistarpeen lisäksi häiritsevästä kivusta ja kolotuksesta, mutta pahinta oli kuitenkin koko vartaloon levinnyt kova kutina. Nainen aavisteli, etteivät oireet ollut normaaleita.
– Kutina oli niin vakavaa, että kun heräsin, en pystynyt menemään takaisin sänkyyn. Jalkani ja käteni olivat naarmuilla ja vuosivat verta hallitsemattoman kutinan vuoksi. Se meni lopulta siihen pisteeseen, etten nukkunut enää lainkaan. DePino kertoo.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Turhautunut nainen julkaisi kuvauksen oireistaan Facebookissa siinä toivossa, että joku hänen ystävistään tietäisi, mistä oireet oikein johtuvat. Muutama hänen ystävistään epäili naisen kärsivän raskauden intrahepaattisesta kolestaasista, eli maksan toimintahäiriöstä. He kehottivat naisen lääkärin puheille.
Onneksi nainen julkaisi päivityksen, sillä hänen ystäviensä arvailut osuivat oikeaan.
Yksi asia jäi vaivaamaan:"Mitä jos?"
Vaikka kyseistä toimintahäiriötä pidetään vaarattomana äidille, sillä voi olla vaikutusta syntymättömään lapseen. Se lisää muun muassa ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja voi johtaa pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaan. Naisen kunnosta johtuen DePinon lääkärit päättivät aikaistaa synnytystä raskausviikolle 37.
Kaikki sujui onneksi hyvin, ja DePino synnytti terveen tyttövauvan maaliskuun lopulla. Tuore äiti ei kuitenkaan voinut lakata pohtimasta sitä, mitä olisi voinut tapahtua, jos hän ei olisi hakeutunut lääkäriin ajoissa.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Kun sain pidellä kaunista tyttövauvaa käsivarsillani, en voinut lakata ajattelemasta, ”Mitä jos?”. Mitä jos en olisi valittanut Facebookissa? Mitä jos kukaan ei olisi kertonut asiasta minulle?
Tästä syystä johtuen nainen jakoikin Facebookissa varoituksen oireesta, jonka vakavuudesta harva tietää. DePino toivoo, että päivitys auttaisi muita raskaana olevia äitejä samalla tavoin, kuin hänen ystävänsä viestit auttoi häntä.
– Tunnista merkit ja oireet, ja ota sitten yhteyttä lääkäriisi. Älä ohita kutinaa, sillä yksinkertainen verikoe voi pelastaa vauvasi hengen, DePino kertoo.
Lähde. CBSNews
***
10:21