Lääkärit antoivat Annielle kaksi kertaa virheellisen diagnoosin ennen kuin selvisi, että nuori nainen kärsii harvinaisesta verisairaudesta.
Lääkäritkin ovat vain ihmisiä – myös he tekevät inhimillisiä virheitä. Joskus virhe voi olla mittaluokassaan pieni, toisinaan taas virheellinen diagnoosi voi viedä potilaan hengen.
Annie Lovegrove, 21, oli onnekas lääkärin tekemistä virhearvioista huolimatta – vaikkakaan hänen elämänsä ei enää koskaan palaa sellaiseksi kuin se oli vielä reilu puoli vuotta sitten.
Kaikki alkoi suun haavaumasta
Kaikki lähti liikkeelle viime tammikuussa, kun nuori nainen meni lääkäriin korkean kuumeen ja kipeän suun haavauman vuoksi.
Parikymppisen naisen alahuulen sisäpinnalle oli muodostunut kellertävä alfa, jonka kirkkaanpunaisina helottavat reunat kielivät haavauman olleen sietämättömän kipeä.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lääkäri ei kuitenkaan uskonut kyseessä olevan mitään tavallista aftaa vakavampaa: hän määräsi naiselle antibiootit ja lähetti naisen kotiin parantumaan.
– Viikon lääkkeiden ja suolaveden käyttämisen jälkeen, äitini sanoi, että minun kannattaisi mennä lääkäriin, koska lääkkeet eivät tehonneet millään tavalla. Tai oikeastaan tilanne vain paheni, Annie kertaa The Sunille.
LUE MYÖS: Suussa voi jyllätä vakava tulehdus ilman oireita
Oireet lisääntyivät
Kipeän haavauman lisäksi nuori nainen alkoi kärsiä myös muista odottamattomista oireista, kuten selittämättömällä tavalla ilmestyneistä mustelmista.
LUE MYÖS: Naisella oli mustelma olkapäässään kuusi vuotta – olikin merkki harvinaisesta syövästä
– Minulle oli määrätty antibiootteja, mutta aloin voimaan huonosti. Minulla oli myös päänsärkyä ja tunsin oloni voimattomaksi.
Toisella lääkärikäynnillä lääkärit antoivat aristavan kurkun vuoksi uudeksi diagnoosiksi angiinan, ja Annie passitettiin kotiin toistamiseen.
Kunto romahti – syynä harvinainen sairaus
Jo seuraavana päivänä nuoren naisen terveydentila romahti ja hänet kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan. Verikokeet paljastivat pian, että Annien valkosolutasot olivat pohjalukemissa, mikä kieli kehossa olevasta tulehdustilasta.
Annien vastustuskyky oli rappiolla, ja siksi hänet eristettiin muista potilaista.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Vain kuukausi ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen Anniella todettiin olevan harvinainen luuytimen sairaus, joka tunnetaan myös vaikeana aplastisena anemiana.
– Seuraavan kahden viikon aikana minulle tehtiin monta verensiirtoa. Se käytännössä piti minut hengissä, Annie kertoo ajasta, jolloin hän tuskin pystyi tehdä muuta kuin nukkua.
LUE MYÖS: Asiantuntija listasi ruoat, jotka parantavat vastustuskykyä – syö näin, jos haluat pysyä terveenä
Sairaus vaatinut verensiirtoja ja raskaita hoitoja
Koska luuytimen sairauden vuoksi Annien verisolujen tuotanto on niukkaa ja niiden määrä veressä hyvin vähäinen, Annielle on tehty yli 50 verensiirtoa.
Harvinainen sairaus vaati myös luuydinsiirron. Sitä ennen hänen vastustuskykyään vahvistettiin kemoterapian avulla. Raskas hoitomuoto oli raskas koettelemus niin henkisesti kuin fyysisestikin.
– Menetin hiukseni aggressiivisen hoidon vuoksi. 21-vuotiaalle se oli aika murskaavaa, mutta olen oppinut elämään asian kanssa, Annie kuvailee tuntemuksiaan.
Raskaat hoidot ovat vaikuttaneet myös nuoren naisen hedelmällisyyteen.
– Munasolujani on pakastettu 15 kappaletta kemoterapian vuoksi. Se oli uuvuttava prosessi, etenkin siksi, että aplastinen anemia vaikutti minuun samaan aikaan. Munasolut odottavat hetkeä, kun haluan perustaa perheen.
Annie varoittaa ihmisiä harvinaisen sairauden oireista
Annien luuydinsiirto suoritettiin toukokuussa, mikä ei vielä tarkoita sitä, että sairaus olisi selätetty. Vasta vuoden kuluessa voidaan varmistua siitä, hylkiikö Annien keho luuydintä vai ei.
Vaikka Annien terveydentila onkin kohentunut parin kuukauden takaisesta, hän ei voi edelleenkään tavata ihmisiä heikon vastustuskykynsä vuoksi. Pienikin sairastuminen voi olla kohtalokas.
– Joka kerta, kun ruumiinlämpöni nousee yli 37,5 asteen, minun tulee ottaa yhteyttä sairaalaan, jossa tulehdustasoni voidaan tarkistaa ja minulle voidaan antaa antibiootteja.
Aplastisen anemian mahdollisia oireita:
Nuori nainen haluaakin muistuttaa ihmisiä siitä, että kaikkiin oireisiin tulisi suhtautua varauksella.
– On tärkeää, että ihmiset eivät jätä oireita – kuten mustelmia ja haavaumia – huomioitta, koska esimerkiksi minulla se oli kehoni tapa viestiä, että kaikki ei ole hyvin. Jos en olisi mennyt lääkärin vastaanotolle, en olisi lääkäreiden mukaan selvinnyt, Annie muistuttaa.