Tuore kysely: Ensihoitoalan työntekijöistä lähes jokainen kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään

8:12imgJo kaksi vuotta sitten uutisoitiin ensihoitajien työssään kohtaaamsta väkivallasta.
Julkaistu 04.11.2020 09:02

MTV UUTISET – STT

Vastaajista 40 prosenttia kertoi saaneensa tappouhkauksia.

Ensihoitoalan työntekijöihin kohdistuvat väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet ja raaistuneet viimeisen kahden vuoden aikana, ilmenee terveys- ja ensihoitoalan järjestöjen teettämästä kyselystä.

Lähes jokainen kyselyn vastaajista oli kokenut kerran tai useammin väkivaltaa tai sen uhkaa ensihoitotyössä. Kyselyn mukaan työntekijöiden kohtaama sanallinen uhkailu ja uhkaava käytös on lähes jokapäiväistä.

Kyselyn toteuttivat Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, Suomen Ensihoitoalan Liitto SEHL, Suomen Pelastusalan Ammattilaiset SPAL ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto SSPL. Vastaajia oli kaikkiaan 1 939.

Vastaajista 40 prosenttia kertoi saaneensa tappouhkauksia. Noin kolmasosaa oli uhattu teräaseella, ampuma-aseella lähes joka kymmenettä.

Vastaajat ilmoittivat väkivallasta aiempaa useammin. Ilmoituksen oli tehnyt nyt noin puolet vastaajista, kun kaksi vuotta sitten lukema oli 18 prosenttia.

Kannanotto päättäjille

Järjestöt vaativat päättäjiltä konkreettisia toimia, jotta tilanne parantuisi. Ne esittävät päättäjille kolmea toimenpidekokonaisuutta: kansallista ohjelmaa ensihoidon työturvallisuuden parantamiseksi, rikoslain rangaistusasteikon tiukentamista sekä väkivallan syiden tunnistamista ja panostamista väkivallan ennaltaehkäisyyn yhteiskunnassa.

Järjestöt huomauttavat, että väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneen ensihoitajan asian vieminen tuomioistuimen käsiteltäväksi edellyttää rikosilmoituksen tekemistä. Rikosilmoitusten tekeminen oli kyselyn mukaan vähentynyt kahden vuoden takaisesta, mikä kielii kyselyn toteuttajien mukaan työntekijöiden turhautumisesta väkivaltatekojen lieviin rangaistuksiin.

Kyselyn vastaajista 91 prosenttia kertoi toivovansa parempaa oikeusturvaa. Vastanneista 56 prosenttia oli saanut työnantajan järjestämää koulutusta uhka- ja väkivaltatilanteisiin.

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta