Lähes neljä viidestä suomalaisista pitää uutta laajamittaista talouskriisiä uhkana, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunta (Eva) teettämästä kyselystä.
Talouskriisiä piti uhkana 77 prosenttia vastanneista. Toiseksi suurinta huolta herättivät pandemiat ja tarttuvat taudit, joita pelkäsi 72 prosenttia.
Kyselyssä selvitettiin, miten suomalaisten asennoituvat 15 uhkaan ja kysyttiin, kuinka suurina he niitä pitävät Suomen tai itsensä ja läheistensä kannalta.
Kolmanneksi suurin pelon aihe oli hallitsematon siirtolaisaalto Eurooppaan, jota pelkäsi 67 prosenttia vastaajista.
Verrattuna toissa vuoden kyselyyn huoli ilmastonmuutoksesta on vähentynyt ja muut huolenaiheet ovat nousseet sen ohi. Ilmastonmuutosta piti nyt uhkana 66 prosenttia, mikä on 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten ilmastonmuutos oli suurin huolenaihe. Nyt se sijoittui listalla neljänneksi.
Lue myös: Tutkimus: Suomalaisten mielestä korona uhkaa enemmän taloutta kuin terveyttä
Tarttuvat taudit ja pandemiat ovat sitä vastoin kivunneet listalla ylemmäksi. Toissa vuonna niitä piti uhkana vain 36 prosenttia.
– Pandemiakevään arvo- ja asennetutkimuksen kysely piirtää kokonaisuudessaan kuvan, jossa taloudelliset huolet nousevat suomalaisilla ohi terveydellisten huolien, summasi Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.
Suuresta siirtolaisaallosta olivat eniten huolissaan perussuomalaisten kannattajat, mutta huoli on toissa vuoteen verrattuna kasvanut vasemmistoliiton, keskustan ja vihreiden äänestäjien joukossa.
Miesten ilmastohuoli haihtuu
Suhtautumisessa ilmaston lämpenemiseen uhkana näkyi iso ero miesten ja naisten asenteissa. Naisista 78 prosenttia pitää ilmaston lämpenemistä uhkana, miehistä vain 54 prosenttia. Verrattuna kahden vuoden takaiseen naisten asenteet ovat pysyneet likimain samoina, mutta miesten huolessa on tapahtunut 15 prosenttiyksikön pudotus.
Lue myös: Tuore kysely paljastaa: Euroa hyödyllisenä pitävien suomalaisten osuus laski koronakriisissä
Kyselyssä mainituista uhista suomalaisia huolestutti vähiten ajatus sotilaallisesta hyökkäyksestä Suomeen. Sitä piti hyvin tai melko suurena uhkana 6 prosenttia vastanneista.
Kyselyyn vastasi Taloustutkimuksen internetpaneelissa 2 060 ihmistä maalis-huhtikuun vaihteessa. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.