Tuore tutkimus: Näin 10 vuoden jatkuva ehkäisypillereiden käyttö vaikuttaa aivoihisi

Marraskuun alussa julkaistun tutkimuksen mukaan ehkäisypillereiden pitkäaikaisesta käytöstä voi olla hyötyä vanhemmalla iällä. 

Journal of American Geriatrics Society -tiedejulkaisussa esitelty tuore tutkimus paljastaa ehkäisypillereiden pitkäaikaisella käytöllä olevan yllättäviä hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Tutkimukseen osallistui yli kahdeksansataa 60-vuotiasta naista, jotka olivat jossain vaiheessa elämäänsä käyttäneet ehkäisypillereitä yli kymmenen vuoden ajan.

Tutkimuksessa selvisi, että näillä naisilla oli keskimääräistä parempi muisti ja he omasivat erinomaiset kriittisen ajattelun taidot. Ehkäisypillereiden käytöstä saattaa siis olla hyötyä kognitiivisten, eli tiedonkäsittelytaitojen kannalta myöhemmällä iällä. 

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi ehkäisypillereiden käytön on jo aikaisemmin todettu vähentävän tiettyjen syöpien riskiä sekä parantavan ihoa ja mielialaa.

Hormonalisella ehkäisyllä ei vaikutusta lapsihaaveisiin

Tutkijat ovat myös melko varmoja siitä, että hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa aivojen kemiaan, toimintaan ja rakenteeseen. Sen on todettu lisäksi vaikuttavan myös keltarauhashormoniin, jolla arvellaan olevan rooli aivokudoksen kasvussa ja kehityksessä. 

Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kudoksen kasvu lukuisista eri toiminnoista vastaavassa etuaivokuoressa saattaa vaikuttaa esimerkiksi päätöksentekoon. Lisätutkimusta kuitenkin vielä tarvitaan.

Lapsista haaveilevankaan ei kannata olla huolissaan ehkäisypillereiden käytöstä, sillä tutkimuksen mukaan ehkäisypillereitä pitkään käyttäneillä naisilla on yhtä suuri todennäköisyys tulla raskaaksi ehkäisyn lopettamisen jälkeen kuin naisilla, jotka eivät ole koskaan käyttäneet ehkäisypillereitä. 

Video: Hedelmällisyyteen vaikuttaa moni yllättäväkin seikka.


Lähteet: Cosmopolitan, Popsci

Lue myös:

    Uusimmat