Naisurheilijoista havaittiin jotain erikoista kuukautisten aikana

5:09img
KATSO MYÖS VIDEO: Miten ehkäisy kohdunkaulan limaa seuraamalla toimii? Katso videolta, mihin kiertotietoisuuden menetelmät perustuvat.
Julkaistu 08.06.2024 13:05
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Kuukautiset voivat vaikuttaa vulvallisen toimintakykyyn monin tavoin, sillä vuotojen lisäksi kuukautisten aikana voi esiintyä kipua ja siihen liittyviä yleisoireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja päänsärkyä. Useat naiset kokevat fyysisen ja kognitiivisen toimintakykynsä laskevan PMS:n tai kuukautisten aika. Siksi tuore tutkimustulos kuukautisten vaikutuksista naisurheilijoihin on yllättävä.

Naisurheilijat tekevät vähemmän virheitä urheilusuorituksissaan ja heidän reaktiokykynsä on nopeampi kuukautisten aikana, selvisi tuoreessa University College Londonin ja Urheilun, harjoittelun ja terveyden instituutin (Institute of Sport, Exercise & Health, ISEH) tutkimuksessa

Tulos on yllättävä, sillä naisurheilijat itse arvioivat suorituksena huonontuneen kuukautisten aikana.

Lue myös: Näin hormoniehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoosi – gynekologi kumoaa yleisen harhaluulon

Neuropsychologia-alustalla julkaistu tutkimus on ensimmäinen, joka on keskittynyt kuukautiskierron vaikutuksiin urheiluun liittyvässä kognitiossa, kertoo New York Post.

Tutkimustulokset osoittavat, että kuukautiskierto vaikuttaa tiettyihin kognition osa-alueisiin.

Kuukautiskierrolla voi olla vaikutusta esimerkiksi siihen, kuinka alttiita vammoille naiset ovat urheillessaan ja miten urheilu muuten vaikuttaa heidän terveyteensä tietyissä kierron vaiheissa, selviää tutkimustiedotteesta.

Lue myös: Treeniä aamulla, iltapäivällä vai illalla? Tutkimus selvitti, mihin aikaan päivästä kannattaa hikoilla

Jopa 25 prosenttia vähemmän virheitä kuukautisten aikana kuin ennen

Tutkimus toteutettiin teettämällä kognitiivisia toimintoja mittaavia tehtäviä osallistujille. Tehtävät piti suorittaa tutkimuksen alussa ja neljäntoista päivän kuluttua ensimmäisestä tehtävien suorittamisajankohdasta. 

Kognitiivista toimintaa mittaavat tehtävät oli suunniteltu matkimaan joukkueurheilulle tyypillisiä henkisiä prosesseja.

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan yhteensä 241 naista ja miestä. 

Naisten kuukautiskierron vaiheita seurattiin älypuhelimiin asennettavilla kuukautisapplikaatiolla. Lisäksi kaikki osallistujat vastasivat tutkimuksen aikana mieliala- ja oirekyselyyn kahteen kertaan.

Vaikka oire- ja mielialakyselyn tulosten mukaan naisurheilijat ilmoittivat voivansa huonommin kuukautisten aikana ja olotilan vaikuttavan negatiivisesti suorituksiinsa, olivat heidän kognitiivisten testien tulokset itse asiassa paremmat kuukautisten aikana.

Naisten reaktioaika oli kuukautisten aikana 10 millisekuntia eli 12 prosenttia nopeampi ja he tekivät kognitiivisessa tehtävässä 25 prosenttia vähemmän virheitä, kerrotaan tutkimustiedotteessa.

Lue myös: Tämä yllättävä ehkäisykeino toimii hyvin, mutta vain jos sen tekee oikein

Luteaalivaihe altistaa vammautumisille

Luteaalivaiheessa eli ovulaation ja kuukautisten välissä naisten reaktioaika oli puolestaan hitaampi, mutta virheiden määrä ei kasvanut.

Jo aiemmat urheilulääketieteen tutkimukset ovat osoittaneet, että naisilla näyttää olevan suurempi riski saada urheiluun liittyviä vammoja luteaalivaiheen aikana.

Tämä liittyy mahdollisesti merkittäviin hormonaalisiin muutoksiin, joita esiintyy koko kuukautiskierron ajan. Sitä, miksi hormonaaliset vaihtelut elimistössä liittyvät siihen, kuinka todennäköisiä urheiluvammat ovat, ei kuitenkaan tiedetä, kertoo New York Post.

Lue myös: Iäkäskin siittiö voi saada aikaan onnistuneen raskauden – syy voi piillä munasolun "supervoimassa"

Tutkijat arvelevat, että asiaa saattaa selittää korkea progesteronitaso luteaalivaiheen aikana, sillä progesteroni vaikuttaa aivokuoren toimintaan ja aivokuorella tapahtuu ajattelu, oppiminen, päättely, ongelmanratkaisu ja muistaminen.

Tutkimustuloksemme tukee naisten tekemää havaintoa siitä, että he kokevat usein olonsa kömpelöiksi juuri ennen ovulaatiota. Toivon, että tieto siitä, kuinka kuukautiskierto vaikuttaa naisten aivojen ja kehon toimintaan, voi auttaa naisia sopeutumaan kierron aikana tapahtuviin muutoksiin, tutkimuksen kirjoittaja tohtori Megan Lowery kertoo.

Tutkimustulos on linjassa aiemman University College Londonin tutkimukseen, jonka mukaan jalkapalloilijat saavat kuusi kertaa todennäköisemmin lihasvammoja kuukautisia edeltävinä päivinä kuin kuukautisten aikana, kertoo New York Post.

Lue myös: Lihava keho voi vaikeuttaa liikunnan harrastamista – näitä lajeja kannattaa kokeilla

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Neuropsychologia, EurekAlert!, New York Post

Tuoreimmat aiheesta

Kuukautiset