Suunnitteletko lomasi minuuttiaikatauluun? Vai etkö juuri edes ota kohteesta selvää etukäteen? Globotreks.com on listannut yleisimmät virheet, joita turistit tekevät.
Liian kunnianhimoinen matkasuunnitelma
Joustavuus on hyväksi matkustaessa. Suunnitelmia on voitava muuttaa esimerkiksi sään tai vähiin käyvien rahojen takia. Kun arvioi paikasta toiseen siirtymiseen tarvittavaa aikaa, siihen kannattaa jättää liikkumavaraa mahdollisia viivästyksiä ja lepotaukoja varten. Yhden matkan aikana ei tarvitse nähdä koko maata. Liian kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamatta jäämisestä tulee vain alisuoriutunut olo.
Liika pakkaaminen
Matkalle tulisi pakata vain tavaroita, joita todella tietää käyttävänsä. Muita tarpeellisia asioita voi ostaa määränpäästä – ja luultavasti murto-osalla siitä hinnasta, mitä kotimaassa maksaisi. Vielä kerran pakattuaankin pitäisi tulosta arvioida kriittisesti ja vähentää kuormaa hieman aiotusta.
Sokea luottaminen paikallisten ohjeisiin
Reittiohjeita kannattaa kysyä paikan päällä useammalta kuin yhdeltä ihmiseltä. Jos henkilö epäröi, avun voi ottaa ystävällisesti vastaan, mutta mennä silti kysymään lisäneuvoja seuraavasta kadunkulmasta. Sivuuttaa neuvoja ei sovi: ne saattavat auttaa säästämään rahaa tai estää ryöstetyksi joutumisen.
Tarrautuminen matkaopuksiin
Matkaopusten on tarkoitus antaa tietoa, ei määritellä kohteita valmiiksi puolestasi. Laske siis kirja välillä alas ja keskustele sen sijaan toisten matkailijoiden ja ihmisten kanssa. Salli itsesi seikkailla ja tehdä aloitteita. Nähtävää on enemmän ja erilaisemmissa paikoissa kuin mikään opaskirja osaa kertoa.
Budjetista lipsuminen ja rahojen loppuminen
Budjettia ei kannata nähdä rajoituksena vaan keinona kokea kohde luovemmin ja autenttisemmin. Matkalle varatun rahamäärän pitää olla realistisesti noudatettavissa ja yllättäviin kuluihin taipuva. Jos matkalla viipyy pidemmän aikaa, kannattaa aikatauluttaa tietty summa siirtyväksi viikoittain säästötililtä käyttötilille. Näin tietää tarkasti, minkä verran rahaa on käytettävissä.
Kuvien huolimaton säilyttäminen
Lomakuvat kannattaa varmuuskopioida säännöllisin väliajoin CD:lle tai DVD:lle. Niitä voi myös siirtää internetiin Picasan tai Flickrin kaltaisille sivustoille. Muistot ovat usein arvokkaimpia matkoilta saatavia asioita. Ne on syytä tallettaa.
Asiakirjojen kopioimatta jättäminen
Passista, henkilöllisyystodistuksista, matkavakuutuksesta ja luottokorteista kannattaa tulostaa kopiot. Ne on myös hyvä tallentaa digitaalisesti salasanasuojattuun pdf-tiedostoon tai "salaiseen" sähköpostiosoitteeseen. Jos alkuperäiset dokumentit menettää, kopiot helpottavat henkilöllisyyden tunnistamista ja nopeuttavat uusimisprosessia.
Liian lyhyet vaihtoajat lentojen jatkoyhteyksissä
Lentojen vaihtoon on hyvä varata ainakin muutama tunti. Näin toimimalla peli ei ole pelattu, vaikka ensimmäinen lento myöhästyisikin, kentällä joutuisi jonottamaan tai kulkeminen terminaalien välillä nielisi paljon aikaa.
Ilman vakuutusta matkustaminen
Muutamilla lisäeuroilla saa turvallisen olon siltä varalta, että jotain tapahtuu. Matkatavarat saattavat esimerkiksi hävitä, matka viivästyä tai peruuntua tai terveys vaatia sairaalahoitoa. Lue pienet printit tarkistaaksesi, kattaako vakuutus todella kaikki tarpeesi.
Pankin jättäminen pimentoon
Jos et halua, että maksukorttisi jäädytetään "epätavallisen käytön" takia, ilmoita pankillesi etukäteen, missä maissa tulet matkustelemaan. Näin siellä tiedetään, että korttia käytät sinä.
Suurten valuuttamäärien vaihtaminen ennen lähtöä
Valuuttaa kannattaa vaihtaa vain sen verran, että selviää ensimmäiselle raha-automaatille tai hyväkurssiselle valuutanvaihtopisteelle itse kohteessa. Lentokenttien rahanvaihtopisteitä tulisi välttää, sillä niissä on huonot kurssit ja palvelumaksut.
Tietämättömyys luottokortin ulkomaan kuluista
Soita pankkiisi varmistaaksesi, mitä kuluja ulkomailla tehdyistä ostoksista peritään. Vaikka ulkomaalaiset yritykset veloittaisivat maksun samalla valuutalla kuin kotimaassasi, laskuun voidaan silti ynnätä "ulkomaankululisää".
Taskuvarkaiden houkuttelu prameilla esineillä
Käytä maalaisjärkeä. Älä paljasta arvoesineitäsi – jos et tarvitse jotain, piilota se. Kamerat, tietokoneet ja kalliit vekottimet kannattaa pitää mukana, mutta näkymättömissä lukituissa kantamuksissa.
Omaisuuden säilyttäminen yhdessä paikassa
Älä laita kaikkia munia yhteen koriin. Vältä kantamasta mukanasi liikaa käteistä. Varastoi rahat useampaan paikkaan, joita pidät turvallisina.
Kulttuurinen välinpitämättömyys
Yritä ymmärtää kohteen kulttuuria. Vältä loukkaamasta ihmisiä edes tahattomasti. Avoin mieli auttaa sulautumaan sekaan ja nauttimaan kokemuksesta.
Vähäinen tiedonhankinta
Vältä menemästä lomakohteeseen ilman pienintäkään hajua siitä, mitä siellä voi tehdä. Googleta edes. Hanki tietoa mahdollisista aktiviteeteista ja nähtävyyksistä. Mitä enemmän paikkaa tutkii etukäteen, sitä todennäköisemmin siellä vietetystä ajasta tulee nauttimaan.
Liika juominen
Juo alkoholia kohtuudella. Etsi muita keinoja lievittää stressiä ja pitää hauskaa. Liikaa ryypiskelemällä paitsi kuluttaa rahat, joutuu todennäköisemmin ryöstetyksi tai tapaturmaan.
Suuttuminen matkakohteelle
Vaikka olonsa tuntisi kuinka surkeaksi, matkaan kannattaa suhtautua kokemuksena, josta voi oppia. Turhautumista voi toki tarvittaessa ilmaista, mutta muista, että olet maassa vieraana. Vaikka lomakohteessa ei tehtäisikään asioita tottumallasi tavalla, se ei tarkoita, että ne tehdään väärin. Harjoita kärsivällisyyttä ja suvaitsevaisuutta.
Lähde: Globotreks.com
Muista kylpyläetiketti ulkomailla! Näillä ohjeilla vältä nolot tilanteet
Suomalainen perämies paljastaa ohjaamon salaisuudet – Lennätkö vielä näiden jälkeen?
Voiko ihminen olla enää hölmömpi? Nämä ovat turistien typerimmät valitukset
Turisti, nämä uhkaavat henkeäsi Afrikassa
Tee makumatka Unkariin – Testaa nämä herkulliset reseptit