Turkki on saanut päätökseen valmistelunsa sotilasoperaation aloittamiseksi Pohjois-Syyrian kurdijoukkojen hallussa olevilla alueilla, maan puolustusministeriö ilmoittaa Twitter-tilillään.
Turkki aloittanee mahdollisen sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa siirtymällä maahan ensin todennäköisimmin Tel Abyadin, Ras al-Aynin ja Kobanen rajakaupunkien kautta, kertoo turkkilaislehti Milliyet. Tel Abyad ja Ras al-Ayn sijaitsevat alle kilometrin päässä rajan toisella puolella olevien turkkilaiskaupunkien keskustoista.
Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei osallistu Turkin operaatioon millään lailla. Se on siirtänyt joukkojaan pois Syyrian pohjoisrajalta, mutta ei aio vetäytyä kokonaan maasta, sanoo yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto AFP:lle.
Presidentti Donald Trump teki päätöksen keskusteltuaan asiasta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Erdogan on toistuvasti uhannut Turkin hyökkäävän kurdien YPG-joukkoja vastaan Pohjois-Syyriassa YPG:n ja Turkin kurdien separatistisen sissijärjestö PKK:n välisen yhteyden vuoksi. Turkin lisäksi muun muassa EU pitää PKK:ta terroristijärjestönä.
Varapresidentti Oktay: "Turkki aikoo ottaa asiat omiin käsiinsä"
Trumpin päätös väistyä Turkin Syyria-operaation tieltä ja hylätä kurdiliittolaisensa sai maanantaina ankaraa kritiikkiä jopa Trumpin tukijoilta.
Trump on kuitenkin itse puolustanut päätöstään voimakkaasti. Toisaalta Trump on myös uhkaillut tuhoavansa Turkin talouden, mikäli sen sotilasoperaatio menee Trumpin mielestä millään lailla liian pitkälle.-
– Haluan myös toistaa, että jos Turkki tekee mitään, minkä tulkitsen suuressa ja vertaansa vailla olevassa viisaudessani menevän ylitse rajojen, tuhoan ja hävitän Turkin talouden täysin, Trump tviittasi.
Turkin varapresidentti Fuat Oktay vastasi Trumpin uhkaukseen toteamalla Ankarassa tänään, ettei Turkki ole maa, joka ottaa uhkailut huomioon toiminnassaan.
– Kuten presidenttimme aina painottaa, Turkki aikoo aina astella omalla polullaan ja ottaa asiat omiin käsiinsä, Oktay sanoi.
Turkki haluaa perustaa Pohjois-Syyriaan turvavyöhykkeen, jonne se kaavailee mahdollisesti palauttavansa Turkkiin paenneita syyrialaisia. Turvavyöhyke toimisi myös Turkin ja YPG-joukkojen välisenä rajana. Turkissa on tällä hetkellä yli 3,6 miljoonaa pakolaista Syyriasta.
Valkoinen talo on ilmoittanut, että operaation myötä Turkki tulee olemaan vastuussa tuhansista YPG-joukkojen alueellaan vangitsemista Isis-taistelijoista ja heidän perheenjäsenistään. Mikäli Turkki hyökkää Pohjois-Syyriaan, on epäselvää, riittävätkö YPG-joukkojen resurssit näiden vankien vartioimiseen.