Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell sanoo, että Meyer Turun saamat kaksi risteilijätilausta ovat erinomaisen myönteinen asia paitsi Turun alueelle myös koko Suomelle.
Hän toteaa, että Turun telakan tilauskirjat täyttyvät nyt varsin pitkäksi aikaa eli vuoteen 2022 asti. Telakka voi näin viedä investointejaankin eteenpäin.
– Investoinnit luovat pohjaa myös laajemmalle liiketoiminnalle ja uusille tilauksille tulevaisuudessa.
Randell uskoo, että myös alihankkijat ja meriklusteri uskaltavat nyt investoida ja sitoutua tulevaisuuteen.
Tilausten suoria ja välillisiä työllisyysvaikutuksia hän kuvailee todella suuriksi ja muistuttaa alusten varsin suuresta kotimaisuusasteesta.
– Alihankkijayrityksiä on useita satoja, ympäri Suomea. Suurin keskittymä on toki Turussa ja Turun seudulla, mutta kyllä tämä vaikuttaa koko Suomeen. Näin uskon.
Randell pitää hyvin tärkeänä, että telakka investoi voimakkaasti tulevaisuuteen. Pitkään puhuttiin auringonlaskun alasta.
– Nyt keskustelu on hyvin toisensuuntaista. Haasteeksi tulee varmaan monesti osaavan työvoiman saanti sekä telakalle että muulle.
Apua ict-alan vaikeuksiin
Turun kaupungin omistaman kehitysyhtiön Turku Science Parkin toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kuvailee tilausuutisten merkitystä koko aluetaloudelle "valtavan suureksi". Hän korostaa Randellin tavoin koko maahan alihankintaverkoston kautta ulottuvaa vaikutusta.
Investointien lisäksi merkittävää on, että koko ajan kehitetään uutta, Kyynäräinen huomauttaa.
– Siitä niitetään hedelmää pitkällä aikajänteellä.
Turun kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman mainitsee, että uuden teknologian käyttö avittaa samalla ict-alan tilannetta.
– Meriteollisuus tulee jatkossa hyödyntämään olemassa olevaa ict-osaamista.
– Kyllä tämä on koko Suomen ja meriteollisuuden voitto, hän tiivistää.