Turun viime elokuisen puukotusiskun oikeuskäsittely alkaa tiistaina aamulla Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. Kyseessä on ensimmäinen jihadistiseksi terrori-iskuksi epäilty teko Suomessa.
Turvapaikanhakijana Suomeen väärillä papereilla tullut 23-vuotias Abderrahman Bouanane puukotti elokuussa kymmentä ihmistä Turussa. Puukotuksissa kuoli kaksi naista sekä haavoittui kuusi naista ja kaksi auttamaan tullutta miestä.
Lue myös:
Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.
Hän on myöntänyt esitutkinnan aikana puukotukset poliisille, mutta terrorisminimikkeisiin hän ei ole vielä ottanut kantaa.
Käsittely alkaa valmisteluistunnolla, jossa käydään läpi muun muassa riitaiset ja riidattomat seikat. Varsinainen pääkäsittely alkaa vasta huhtikuussa, jolloin oikeus kokoontuu näillä näkymin Turun vankilassa.
Valmisteluistunnon myötä julkiseksi tulee myös poliisin esitutkinta-aineisto, joka valottanee tapahtumien kulkua ja Bouananen radikalisoitumista entisestään.
Bouanane oli hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen, eli hän toimi täydessä ymmärryksessä. Jos täydessä ymmärryksessä oleva mies tuomitaan murhista, rangaistus on lain mukaan elinkautinen. Aiemmin on arvioitu, että hän suorittaisi mahdollisen rangaistuksen suomalaisessa vankilassa.
STT kertoo syytetyn nimen poikkeuksellisen rikosepäilyn ja lukuisten silminnäkijähavaintojen vuoksi.
Ihannoi poliisin mukaan Isisiä
Syytettä kahden muun syyttäjän kanssa ajavan apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Bouananen tarkoituksena oli aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.
Esitutkinnan mukaan puukkoiskun tekijä ihannoi Isisiä ja näki itsensä Isisin sotilaana. Silminnäkijät kertoivat hänen huutaneen tapahtumien aikaan "allahu akbar", suomeksi käännettynä "jumala on suuri".
Bouanane kertoi itse poliisille aloittaneensa Isisin liittyvään materiaaliin tutustumisen noin kolme kuukautta ennen puukotuksia. Yhdeksi syyksi tekoonsa hän on sanonut länsiliittouman ilmaiskut Syyrian Raqqassa.
Bouananea ja asianomistajia, eli esimerkiksi uhreja ja uhrien läheisiä, ei ole velvoitettu tulemaan valmisteluistuntoon henkilökohtaisesti.