Tiesitkö, että ikääntyvän läheisen mahdollisuuksia asua ja elää turvallisesti voidaan parantaa helposti älykkään turvapalvelun avulla?
Tänä päivänä suomalaiset ovat tottuneet käyttämään älypuhelimia luontevasti osana arkeaan, mutta ikääntyvien läheisten kanssa arkiset askareet hoidetaan usein perinteisin keinoin. Kehittynyt tekniikka mahdollistaa kuitenkin nykyään myös sen, että suvun vanhimmatkin jäsenet saadaan mukaan digiaikaan – ilman, että seniorien tarvitsee itse opetella laitteiden käyttöä.
– OMAseniori-turvapalvelujärjestelmä tuo kotihoidon digiaikaan ja antaa senioreille mahdollisuuden asua ja elää entistä turvallisemmin ja pidempään omassa kodissaan – aivan kuten vanhoina, hyvinä aikoina, Riitta Tiuraniemi Terveysoperaattori Oy:stä kertoo.
"Isoäiti ei vastaa puhelimeen..."
Usein huoli herää läheisestä silloin, kun puhelimeen ei vastata. Nykyaikainen turvapalvelujärjestelmä voi auttaa välttämään tämän murheen, sillä järjestelmä viestii eteenpäin esimerkiksi siitä, jos ikääntyvä läheinen kaatuu tai pyörtyy ollessaan yksin kotona.
– OMAsenioriin kuuluvat sensorit seuraavat asukkaan liikehdintää kotona ja keräävät tietoa sovellukselle. Mikäli seniorin elämänrytmissä tapahtuu jokin muutos ja esimerkiksi aamulla ei herätä normaaliin aikaan, niin järjestelmä ilmoittaa haluttuun paikkaan poikkeamasta, Tiuraniemi kertoo.
Turvapalvelujärjestelmästä voi olla apua myös silloin, jos ikääntyvän läheisen syöminen aiheuttaa huolta. Järjestelmään kuuluva sensori voidaan asentaa jääkaapin oveen siten, että sovellukseen ilmestyy merkintä siitä, että jääkaapilla on käyty.
– Järjestelmä voi auttaa kotihoitoa tai sukulaisia myös sen seuraamisessa, kuinka monta kertaa päivässä asukas syö. Samalla tavalla sensori toimii myös ulko-ovessa, jolloin sovellukseen kirjautuu aina tieto siitä, että ulko-ovi on ollut esimerkiksi epätavallisen pitkän aikaa auki, Tiuraniemi toteaa.
Turvapalvelu kertoo automaattisesti, jos apua tarvitaan
Nykyaikaisen turvapalvelujärjestelmän myötä ikääntyvän läheisen liikkeitä voidaan seurata helposti – eikä huoli herää enää turhaan. Järjestelmän päätarkoitus on kertoa, milloin yksin kotona asuva henkilö saattaa olla avun tarpeessa: Palvelu hälyttää automaattisesti apua silloin, kun vaikuttaa siltä, että kaikki ei ole kunnossa.
– Poikkeaman ilmetessä palvelu hälyttää täysin automaattisesti ilman hälytysnapin painamista. Tarvittaessa hälytyksen voi myös tehdä itse nappia painamalla, mikäli haluaa tai pystyy, Tiuraniemi toteaa.
OMAseniori-turvapalvelujärjestelmä koostuu kotiin asennettavista sensoreista ja oppivasta sovelluksesta, joka kerää liiketietoja ja oppii käyttäjänsä normaalin päivärytmin. Mikäli kotona tapahtuu jotain poikkeuksellista, palvelu lähettää viestin ennalta määritellyille läheisille tai valvomoon. Viesti varmistaa sen, että läheiset tietävät, milloin on syytä tarkistaa tilanne tai mennä tarvittaessa auttamaan.
Kaikki järjestelmän viestit ja raportit asukkaan päivärytmistä näkyvät myös OMAseniori-sovelluksessa. Palvelu toimii matkapuhelinverkossa ja sisältää siihen vaadittavan tekniikan.