Turvallisuusjohtaja naksuvista puheluista: Se oli odotettavissa

haglund kanerva puhelin
Julkaistu 25.09.2015 14:04
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo kuuli kansanedustajien puhelinkuunteluepäilyistä eilen. Ilkka Kanerva (kok.) ja Carl Haglund (r.) kertoivat, että heidän puheluissa on kuulunut outoja häiriöitä.

Haglundin puhelujen häiriöt loppuivat kesällä, kun hänen kautensa puolustusministerinä loppui. Kanerva on puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, ja hänen puheluissa on edelleen häiriöitä. Sekä Kanerva että Haglund epäilevät, että häiriöt johtuvat puhelinkuuntelusta.

Jari Ylitalo on ollut turvallisuusjohtajana valtioneuvostosta vasta viisi kuukautta. Ylitalo ei ole kuullut, että kumpikaan – Kanerva tai Haglund – olisi ollut epäilystensä vuoksi yhteydessä valtioneuvoston kansliaan.

– Minulla ei ole tiedossa että näin olisi tehty, mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö he ole voineet olla yhteydessä tänne. Siitä on kuitenkin Kanervan kohdalla jonkin verran aikaa kun hän on ollut ministerinä ja Haglundista ei nyt niin paljon, sanoo Ylitalo.

Valtioneuvoston kanslia onkin aloittanut eilisten uutisten jälkeen keräämään tietoa ja taustoja puhelinkuunteluepäilyistä. Hufvudstadsbladet uutisoi eilen, että sekä Ilkka Kanerva että Carl Haglund epäilevät puhelimiaan kuunnellun.

Turvallisuusjohtaja Ylitalo pitää kumpaakin tapausta vakavana.

– Kyseessä on kaksi nykyistä kansanedustajaa, joista kumpikin on ollut ministeri, luonnehtii Ylitalo.

Nykyisen tekniikan valossa valtioneuvostossa pidetään lähtökohtana, että jokaista ministeriä voidaan  kuunnella tai yrittää kuunnella.

– Kyllä se oletus on noin päin, ja neuvommekin ministereitä olemaan käsittelemättä mitään salassa pidettävää tietoaineistoa tai materiaalia kännykän kautta, kertoo Ylitalo.

Hän sanoo, että ministereillä on tiedossa, ettei niin pidä tehdä.

Eilen julki tullut epäily pyritään selvittämään, koska siitä halutaan oppia.

– Jotta voimme muuttaa järjestelmiä ja ohjeistusta. Että voisimme luoda vastakeinoja, ettei vastaavaa sattuisi uudestaan, sanoo Ylitalo.

Ylitalo tosin huomauttaa, että tehtävä on vaikea, kun edes tapahtumien tarkka aika ei ole tiedossa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa