Turvapaikanhakija MTV Uutisille: Perheeni ammuttiin silmieni edessä

2:01img
Julkaistu 15.09.2015 19:14
Toimittajan kuva

Outi Airola

Ruotsin kautta Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat tulevat pääosin Irakista, Somalista ja Syyriasta. Monella on takanaan pitkä matka halki Euroopan ja yritys saada turvapaikka jo muista Euroopan maista.

-Minä aloitin Turkista, sitten Kreikasta ja päädyin lopulta Suomeen monen maan kautta, kertoo somalialainen Abdul Fata Hosman.

Hän on vaeltanut Suomeen tavallista kauemmin. Nuoren automekaanikon elämä muuttui Somalian sisällissodan tiimellyksessä, kun armeijan joukot tulittivat perheen asuntoa.

-Asuin äitini ja sisareni kanssa kerrostalossa, kun armeijan joukot tulivat sisään ja avasivat tulen.  Äitini ja sisareni tapettiin silmieni edessä, kertoo nyt 24-vuotias Abdul.

Abdul haavoittui pahoin ja vietti yhdeksän kuukautta koomassa YK:n sairaalassa. Hän pääsi Jemeniin pakolaisleirille, kunnes lähti viime keväänä pyrkimään Eurooppaan. Matka kulki Turkin kautta Kreikkaan, josta turvapaikanhakijoita hätisteltiin Makedoniaan, sieltä poliisi ohjasi taas Serbiaan. 

-Makedoniassa menin poliisin luo. He antoivat minulle paperin 74 tunnin jälkeen ja sanoivat: ”Mene pois Makedoniasta, mene Serbiaan!”, kertoo Abdul Fata Hosman.

Myös Saksasta neuvottiin eteenpäin

Serbiassa Abdul ja joukko muita turvapaikanhakijoita saivat yhtä kylmää kyytiä. Heidät neuvottiin Saksaan, jossa rahattomat turvapaikanhakijat saivatkin kenkiä, ruokaa, vaatteita ja yösijan – kunnes heidät ohjattiin Hampurin satamaan ja Tukholman laivaan.

-Saksa oli hyvä paikka kaikin puolin. Mutta sielläkin oli hirveän paljon pakolaisia, kertoo Abdul.

Hän kertoo ihmetelleensä, miten voisi päästä rahattomana Saksasta Ruotsiin.

-Minulla ei ollut rahaa laivaan, mutta he sanoivat, että se ei ole ongelma. Laiva on ilmainen, lippu on ilmainen.

-Eli he antoivat ilmaisen lipun Saksasta?

-Kaikille, he antoivat lipun 250 ihmiselle! kertoo Abdul.

Ruotsissa kahteen jonoon

Abdulin puheista ei selviä aina, tarkoittaako hän ”heillä” viranomaisia vai vapaaehtoisia. Välillä hän puhuu EU-virkailijoista, välillä YK:n vapaaehtoisista auttajista, välillä tuomareista.

Tukholmassa oli kuitenkin vastassa poliisi, joka pyysi turvapaikanhakijoita asettumaan kahteen jonoon.
Tukholmassa tulijoiden piti asettua kahteen jonoon.

-Poliisi neuvoi Suomeen menijät toiseen jonoon ja Ruotsiin menijät toiseen jonoon, kertoo Abdul.

Abdul asettui Suomen jonoon, mutta ei vielä tiennyt millä rahalla pääsisi maahan. Taas löytyi apu: tällä kertaa vapaaehtoiset maksoivat halukkaiden matkaliput Suomeen, jonne Abdul Fata Hosman saapui vihdoin eilen illalla. Nyt Kemin poliisilaitoksen pihalla jatkopaikkaa odotellessa hän toivoo, että liki viiden vuoden vaellus vihdoin päättyisi ja hän voisi aloittaa uuden elämän rauhallisessa maassa.

-Haluan oppia jotakin, kieltä ja jonkinlaista teknologiaa. Haluan mennä yliopistoon opiskelemaan. Kukaan ei ole liian vanha opiskelemaan, kukaan ei ole liian vanha oppimaan, vakuuttaa optimistinen Abdul.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset