Jossain vaiheessa unohtui jonnekin, että nuoria pitää suojella monin eri keinoin. Myös hieman rajoittamalla, toteaa ylikonstaapeli Nina "Peppi" Pelkonen.
Katso video: Näin Nina Pelkonen kertoo turvapaikanhakijoille naisen asemasta Suomessa!
Oulun poliisi kertoi tällä viikolla, että sillä on tutkittavana kolme epäiltyä seksuaalirikosta, joissa kaikissa uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä.
Rikoksesta epäiltyinä on kymmenen ulkomaalaistaustaista henkilöä, joista kahdeksan on vangittuna.
Kaikissa kolmessa tapauksessa epäillyt tekijät ovat olleet yhteydessä uhreihin sosiaalisessa mediassa.
Myös ylikonstaapeli Pelkonen sanoo, että alle 16-vuotiaille tulisi sallia sometili vain vanhempien suostumuksella ja lisäksi vanhemmalla pitäisi aina nuoren sometilin tarkastusmahdollisuus.
Lue myös: MTV Oulussa: Nuorten tyttöjen nettihoukuttelu on arkipäivää: "Tarjotaan leffaa, kaljaa, sanotaan, että oot nätti…"
"Palveluihin pitäisi olla vanhemmillakin käyttöoikeus"
Pelkonen on pitänyt aiemmin turvapaikanhakijoille Länsi-Uudellamaalla luentoja vastaanottokeskuksissa muun muassa laillisuuskasvatuksesta, suomalaisesta yhteiskunnasta ja seksuaalisesta käyttäytymisestä.
Hän ei ota kantaa Oulun tapauksiin, vaan puhuu rikosten ehkäisystä yleisellä tasolla.
– Yleensä, kun puhutaan nuorista ihmisistä, käännytään viranomaisten puoleen, mutta tärkein asia on edelleen se, että vanhemmat valvovat lapsiaan.
Hän peräänkuuluttaa sitä, että vanhempien tulisi tietää, mitä lasten käyttämissä sosiaalisen median kanavissa tapahtuu ja osata käyttää niitä.
– Samoihin palveluihin pitäisi olla vanhemmillakin käyttöoikeus, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.
Lue myös: Rikospaika: KRP:n rikosylikomisarion mukaan Suomessa täytyy nyt herätä – Oulun epäillyt seksuaalirikokset ovat vasta jäävuoren huippu
"Vanhemman on vaikea saada rikosta tietoonsa"
Pelkonen perustelee kantaansa sillä, että erityisesti lapsilla rikosten ilmoittamisen kynnys on korkea, ja sosiaalisessa mediassa lasten houkuttelu on helppoa.
– Vanhemman on vaikea saada rikosta tietoonsa, jos hän ei seuraa lapsen nettikäyttäytymistä. Ja haasteellista se on seurannasta huolimattakin.
– Se on vielä vaikeampaa poliisille tai sosiaalityöntekijälle, koska niistä ei kerrota. Puhukaa ihmiset näistä asioista kotona, koulussa ja joka paikassa. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, Pelkonen painottaa.