Itärajan yli tulleista 1315 kolmansien maiden kansalaisesta joka kuudes eli lähes 200 on jo kadonnut Suomen maahanmuuttoviranomaisilta.
Suomelle on tullut kadonneista vajaat 60 takaisinottopyyntöä muista EU-maista, jonne he ovat matkustaneet hakemaan uudelleen turvapaikkaa.
– Isoimpana maana on tällä hetkellä Saksa, sen lisäksi pyyntöjä on tullut muun muassa Ruotsista, Alankomaista ja Sveitsistä eli Keski-Euroopasta, kertoo turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Mikko Montin Maahanmuuttovirastosta.
Saksasta on tullut peräti 39 takaisinottopyyntöä. Tämän lisäksi pyyntöjä on tullut Ruotsista 5 sekä muista maista alle 5 kustakin Norja, Alankomaat, Itävalta, Sveitsi, Ranska ja Belgia.
Montin mukaan lähtijöistä suurin osa on ollut 20–30 vuotiaita miehiä ja isoin ryhmä on ollut syyrialaisia. Lähtijöiden TOP3-kansalaisuudet ovat Syyria 105, Intia 36 ja Marokko 20.
– Yksi syy tähän voi olla, että Saksassa on iso syyrialaisvähemmistö, mikä tekee siitä houkuttelevan maan.
MTV
Turvapaikkahakemus tulee käsitellä ensimmäisessä maassa, mihin hakija Euroopan unionin alueelle saapuu. Suomesta lähteneet kärähtävät muissa maissa sormenjälkirekisteristä.
Heistä alle puolet onnistutaan lopulta palauttamaan takaisinottopyynnön mukaisesti Suomeen eli suurin osa häviää viranomaisten ulottumattomiin.
Lähes 200 kadonneesta on tehty vasta vajaat 60 takaisinottopyyntöä ja usein näistä saadaan lopulta palautettua Suomeen eli 20–30 hakijaa. Muiden hakemukset raukeavat katoamisen vuoksi.
Lue lisää: Maahanmuuttovirasto: Kansalaisuushakemusten määrä kasvoi merkittävästi – näiden maiden kansalaiset jättävät hakemuksia
Liikkumista aiotaan rajoittaa
EU on uudistamassa turvapaikka-asetusta, jossa olisi mahdollista ottaa käyttöön pakolliset rajamenettelyt. Tämä tarkoittaisi sitä, että EU:n ulkorajoilla arvioitaisiin, onko hakemus perusteeton tai sellainen, ettei sitä oteta tutkittavaksi.
– EU:n turvapaikka-asetuksessa on saatu poliittinen sopu ja sen voimaan tultua mahdollisesti jo parin vuoden kuluttua olisi mahdollista estää maasta toiseen liikkuminen, kertoo Montin.
Asetuksessa on kaavailtu, että rajamenettelyn piiriin kuuluvat henkilöt eivät saisi liikkua vapaasti jäsenmaan alueella. Jäsenmaat voisivat soveltaa sitä esimerkiksi tilanteissa, joissa hakijan arvioidaan olevan vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.
Sisäministeriön mukaan kriisiasetus auttaisi jäsenmaita laajamittaisen maahantulon aiheuttamassa tilanteessa sekä esimerkiksi välineellistetyissä laajamuotoisen maahanmuuton tilanteissa. Tällöin kaikki hakijat ohjattaisiin rajamenettelyyn eivätkä he voisi liikkua enää vapaasti Suomen alueella.
Rajavartiolaitoksen osastopäällikkö Marko Saareks kertoi MTV Uutisille, että Suomessa varustaudutaan tuhansien turvapaikanhakijoiden laajamittaiseen maahantuloon keväällä.